Uniós költségvetés: biztosítottak a Magyarországnak járó regionális fejlesztési források és az agrártámogatási pénzek

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a 2018. évi uniós költségvetésről szóló álláspontját, mely szerint a képviselők jelentősen emelnék az uniós források összegét. A plenáris ülés támogatta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő módosító javaslatát, mely a kohéziós forrásokat 240 millió euróval, az Európai Bizottság 2018-as tervezetének megfelelő szintre emelné.

Az EP által javasolt kötelezettségvállalási szint a 2018. évre 162,5 milliárd euró (EU GNI 1,03%-a), a kifizetési szint 146,6 milliárd euró (EU GNI 0,93%-a). Ez 3,6 milliárd euróval több kötelezettségvállalás és 2,2 milliárd euróval több kifizetés, mint amit a Tanács megszavazott. Az Európai Bizottság költségvetési tervezetét pedig 1,9, illetve 1,3 milliárd euróval haladja meg.

Deutsch Tamás kiemelte: „Mivel a kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően 2018-ban is rekord összegű fejlesztési forrás érkezhet majd hazánkba, fontos, hogy elegendő pénz álljon rendelkezésre az uniós költségvetésben. Az Európai Bizottságnak 2018-ban is maradéktalanul ki kell fizetnie a Magyarországnak járó pénzeket”.

Az Európai Parlament kedden szavazott arról az állásfoglalásáról, amely az Európai Bizottság uniós pénzügyek jövőjéről szóló vitaanyagához kapcsolódik. A néppárti politikus elmondta: „A 2020 utáni pénzügyi keretekről szóló parlamenti tárgyalások során az a legfontosabb feladatunk, hogy minél több fejlesztési forrás érkezzen a magyar gazdaságba és biztosított legyen a hazai agrárium uniós támogatása”.

Háttér: a 2018. évi uniós költségvetésről az Európai Parlament plenáris szavazását követően 21 napig tartó egyeztető tárgyalás sorozat kezdődik. A Tanács és a Parlament várhatóan novemberben szavaz majd a végleges költségvetésről. Amennyiben a két intézménynek nem sikerül közös álláspontot elfogadnia, az Európai Bizottságnak új tervezetet kell előterjesztenie.