A romák foglalkoztatásához kis- és középvállalkozásokra van szükség

"Etnikai vállalkozások az egyesült Európában" címmel rendezett konferenciát az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága. Járóka Lívia, fideszes képviselő felszólalásában a kis- és középvállalkozások fejlesztését szorgalmazta.

Járóka Lívia, az Európai Néppárt képviselő asszonya hozzászólásában elmondta, hogy a magánszemélyek számára is hozzáférhető, egyszerű mikrohitel-tervezetek fontos eszközei lehetnek a kisvállalkozások ösztönzésének az önfoglalkoztatás révén. A képviselő hangsúlyozta továbbá a bevált gyakorlatok cseréjének szükségességét tagállami és helyi önkormányzati szinten egyaránt, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a statisztikai adatok nemek és etnikai hovatartozás szerinti bontásban történő elemzése elengedhetetlen a közvetett és a többszörös diszkrimináció kiküszöböléséhez a munkaerőpiacon. „Nincs olyan, hogy roma vállalkozás, csupán olyan akadályok léteznek, amelyek főként a romákat gátolják meg sikeres vállalkozások indításában. Ezek lebontásához a tagállamoknak meg kell erősíteniük azokat a civilszervezeteket, amelyek tanácsokat adnak a polgároknak a kis- és középvállalkozások tervezésével, elindításával, üzemeltetésével és finanszírozásával kapcsolatban, rövid távon pedig helyzetbe hozó és a diszkriminációt ellensúlyozó kedvezményekre is szükség van.” – zárta hozzászólását Járóka.

Az Európai Bizottság által szervezett szakmai konferenciára az európai üzleti élet, az érintett civilszervezetek, valamint az uniós intézmények számos képviselője kapott meghívást, akik három párhuzamos munkacsoportban osztották meg tapasztalataikat az etnikai kisebbségek és bevándorlók helyzetéről a kis- és középvállalkozások szférájában. A rendezvényen mutatta be Klaas Molenaar, a Triodos-Facet tanácsadó cég igazgatója a „Bevált gyakorlatok az etnikai vállalkozások előmozdításában” című tanulmányt, amely számos ajánlást fogalmaz meg a kisebbségek foglalkoztatása terén. A dokumentum többek között a piaci feltételek javítását, a nemzeti és nemzetközi szabályozás kedvezőbbé tételét, valamint többéves támogatási programok kidolgozását javasolja.