Rendezvények

Állampolgári fórum Hódmezővásárhelyen

Állampolgári fórum Hódmezővásárhelyen

2020. June 06.

Location:

Time: 2020. June 06. |

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája 2011 őszén Állampolgári Fórumokat szervez hazánk több vidéki városában. A Magyarországon és Európában is nagy hagyományokkal rendelkező rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy az állampolgárok közvetlenül tájékozódhassanak az őket is érintő, uniós szintű folyamatokról, és feltehessék kérdéseiket, kifejthessék véleményüket az európai döntésekkel kapcsolatban. A rendezvényen Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az EP Regionális Fejlesztési Bizottságának tagja, valamint szakértők és szakpolitikusok segítségével dolgozzuk fel az európai kohéziós politikák témakörét.

Állampolgári fórum
 

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája 2011 őszén Állampolgári Fórumokat szervez hazánk több vidéki városában. A Magyarországon és Európában is nagy hagyományokkal rendelkező rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy az állampolgárok közvetlenül tájékozódhassanak az őket is érintő, uniós szintű folyamatokról, és feltehessék kérdéseiket, kifejthessék véleményüket az európai döntésekkel kapcsolatban.
 

A rendezvényen Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az EP Regionális Fejlesztési Bizottságának tagja, valamint szakértők és szakpolitikusok segítségével dolgozzuk fel az európai kohéziós politikák témakörét.
 

A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható!
 

Fórum: hol és mikor?
 

Helyszín: Hódmezővásárhely, Fekete Sas rendezvényház, Kossuth tér 3
Időpont: 2011. október 29, szombat, 10.00-12.30
"Beugró az Európai Parlamentbe"
 

Kiemelt célunk, hogy a fiatal generációkhoz is közelebb hozzuk az Európai Uniót és az Európai Parlamentet – bízva abban, hogy így később tudatos, aktív tagjai lesznek a közösségnek. Számukra olyan programokat tervezünk, amelyek kreatív feladatok révén, életkoruknak megfelelő, szórakoztató formában ösztönzi őket az ismeretszerzésre és tudásuk rendszerezésére.
 

A 16-18 éves korosztály számára "Beugró az Európai Parlamentbe" címmel versenyt hirdettünk, amelynek fődíja egy csoportos tanulmányút az Európai Parlament strasbourgi központjába 24 diák és 2 tanár részére.
 

A verseny témáját a Régiók Európája cím foglalja össze. Segítségével azt kívánjuk körüljárni, mit tudnak a diákok az Európai Unió és az Európai Parlament működéséről, mit gondolnak e közösség, hazánk, és azon belül a Dél-Alföld viszonyáról, hogyan értelmezik a regionalitás, az összetartozás és a különbözőség fogalomkörét, milyen értékeket tulajdonítanak az Európai Uniónak, az Eruópai Parlamentnek, és persze a dél-alföldi régiónak, illetve hogyan vélekednek ezen értékek kölcsönhatásáról.
 

A "Beugró az Európai Parlamentbe" játékban való részvételre Csongrád és Békés megye nyolc városának összesen nyolc középiskoláját kértük fel, amelyek 4-4 fős csapatokkal indulhatnak a fődíjért. A verseny egy fordulóból áll, amelyben a diákok a Régiók Európája téma köré szerveződő helyzetgyakorlatok keretében mérkőznek meg egymással. A fődíjat a legfeljebb 8 résztvevő iskola közül az nyeri meg, melynek csapatát tárgyi tudás és improvizációs készség tekintetében a zsűri a legjobbnak ítéli.
Verseny: mikor és hol?
 

A verseny időpontja: 2011. október 29. szombat
Helyszíne: Hódmezővásárhely, Fekete Sas Rendezvényház
A zsűrielnöke: Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő
Rendhagyó osztályfőnöki órák

 

A versenyen való eredményes részvételhez, amennyiben egyéb felkészülésre lenne szüksége az adott iskolának, ehhez az amelyhez az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája is felajánlja segítségét. A diákok számára információs anyagokat biztosítunk (nyomtatásban, valamint online elérhető formában), továbbá amennyiben igénylik, az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodájának munkatársai október 17 és 20. között egy rendhagyó tanórát tartanak a versenyzők és osztálytársaik, az iskola 16-18 éves diákjai számára.
 

Ha egyébként szeretnének "rendhagyó EU-tanórán" részt venni, javasoljuk, hogy jelentkezzenek az EU-Órákra, melyek minden kedden és szerdán 12.00-16.00 között zajlanak az Európa Pontban, a Millenárison!