Garanciák szükségesek az eurózónán kívüli tagállamok érdekei védelmében

Az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának tegnapi ülésén Győri Enikő európai parlamenti képviselő (Fidesz) felhívta az Európai Központi Bank elnökének, Jean Claude Trichet-nek a figyelmét, hogy a jövőben felálló Európai Rendszerkockázati Tanács Irányító Testületében az eurózónán kívüli tagállamok részvételét jogi garanciákkal kellene biztosítani.

Győri Enikő hozzászólásában utalt benyújtott módosító indítványára, amelyben kezdeményezte, hogy a mind a 27 tagállam jegybankelnökeit tömörítő Európai Központi Bank Általános Tanácsából három az eurózóna országaiból, három pedig nem-eurózóna tagállamból érkezzen az Európai Rendszerkockázati Tanács Irányító Testületébe. A néppárti politikus javaslata garantálná az eurózónán kívüli tagállamok minőségi képviseletét az új pénzügyi felügyeleti rendszer döntéshozatalában.

Jean Claude Trichet válaszában kifejezte egyetértését a javaslat szellemével és hangsúlyozta, hogy az Irányító Testületnek mind a 27 tagállam érdekét képviselnie kell. Az elnök válaszában kiemelte azt is, hogy az Európai Központi Bank minden szakmai támogatást meg fog adni, hogy a Rendszerkockázati Tanács hatékonyan végezhesse munkáját.

Háttér:
Az Európai Rendszerkockázati Tanács a jövőben felálló pénzügyi felügyeleti rendszerben a pénzügyi rendszerkockázatok méréséért , ellenőrzéséért és felügyeletéért felelős testület. Legfontosabb feladata, hogy megpróbálja azonosítani azokat a pénzintézeteket, amelynek egy esetleges csődje az egész pénzügyi rendszer stabil működését veszélyeztetné, ahogy történt a Lehman Brothers esetében.