Költségvetés Ellenőrzés

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság döntött az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) 2008-as gazdálkodásáról szóló zárszámadásról

2011. 01. 27.

Az Európai Unió egyik ügynökségeként működő szervezetet 2005-ben hozták létre, székhelye az egyesült királyságbeli Bramshillben található. Az ügynökség első igazgatója idején több visszaélés és szabálytalanság történt a szervezetnél. A problémák súlyosságára a CEPOL gazdálkodásáról szóló 2008. évi beszámolóhoz kapcsolódó európai számvevőszéki jelentés világított rá. Ezt követően kezdett a CEPOL gazdálkodásával intenzíven foglalkozni az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottsága is. A szabálytalanságok következtében távozni kényszerült az ügynökség igazgatója és több munkatársa is.

A 2010 januárjában hivatalba lépő új igazgatónak, a magyar dr. Bánfi Ferencnek kellett a CEPOL súlyos szerkezeti és működési problémáira megoldást találnia. Az átszervezéseket és az alapos könyvviteli vizsgálatokat követően az új igazgató javaslatára a CEPOL vezető testülete egy akciótervet fogadott el, melynek köszönhetően a jövőben biztosítani lehet a szervezet szabályos gazdálkodását. Az akcióterv megvalósítása több évet vesz igénybe, de már az első lépések jelentős javulást hoztak az ügynökség gazdálkodásában.

A 2008-as évre vonatkozó zárszámadás elfogadását az Európai Parlament mindaddig megtagadta, míg nem látott garanciát arra, hogy a jövőben hasonló szabálytalanságok nem fordulnak elő az ügynökségnél. A CEPOL vezető testületét a soros elnökséget ellátó ország által delegált személy irányítja, jelenleg Boda József, aki dr. Bánfi Ferenccel együtt számolt be a szakbizottság január 24-ei ülésén az ügynökség átalakításával kapcsolatban elért eredményekről.

A spanyol és a belga elnökség törekvéseit követően, a magyar soros elnökség erőfeszítéseinek köszönhetően a szakbizottság végül garanciát látott arra, hogy az ügynökség gazdálkodásával kapcsolatban a jövőben nem lesznek hasonló problémák. A Költségvetési Ellenőrző Bizottság január 27-ei ülésén egyhangúlag döntött, hogy az Európai Rendőrakadémia 2008-as évre vonatkozó zárszámadását a februári plenáris ülésén fogadja el az Európai Parlament. A soros magyar elnökség egyik első sikereként könyvelheti el a hosszú ideje húzódó ügy lezárását.