Regionális Fejlesztés

Corina Cretu biztos-jelölt meghallgatása az Európai Parlament Regionális Fejlesztési szakbizottságában

Corina Cretu biztos-jelölt meghallgatása az Európai Parlament Regionális Fejlesztési szakbizottságában

2014. 10. 01.

Bevezetőjében kiemelte a kohéziós politika válságkezelésben és a reálgazdaságba történő beruházásokban, valamint a magánforrások beruházásokba történő bevonásába betöltött szerepét. A kohéziós politika jelentős mértékben járul hozzá az Európa 2020 Stratégia céljainak megvalósításához. Ezek a források ugyanakkor nem jótékonysági pénzek, hanem beruházási források, amelyek az egész Uniót erősítik. Valódi eredményeket kell elérni, ezért a Bizottságnak a tagállamokkal jó minőségű Partnerségi Megállapodásokat és operatív programokat kell megtárgyalnia, ugyanis a jobb programok nagyobb növekedést, több új munkahelyet jelentenek. Az eredményesség ugyanakkor a tagállami adminisztráció és a közigazgatási intézmények hatékonyságán is múlik, amit erősíteni kell.
A bevezető után a szakbizottság képviselői intéztek kérdéseket a biztos-jelölt asszonyhoz. Magyar részről Deutsch Tamás (Fidesz, Európai Néppárt) azt kérdezte, gondolkozik-e abban a biztos-jelölt, hogy – hasonlóan a 2000-2006-os időszak zárásához – meghosszabbítsák a 2007-2013-as programok elszámolhatósági időszakát.

Deutsch Tamás emlékeztetett, hogy a szeptember eleji Kohéziós Fórumon Hahn, jelenlegi regionális fejlesztésért felelős biztos, reményének adott hangot, hogy a Bizottság az év végére kb. száz, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó operatív programot el fog tudni fogadni. Ez azonban még így is töredéke a tagállamok által tervezett több mint 400 operatív programnak. A 2014-2020-as operatív programok elfogadása tehát már most csúszásban van, a 2007-2013-as időszak kapcsán felmerülő fizetési igényeket pedig a Bizottság nem tudja teljes mértékben kielégíteni, hiszen mintegy 23,4 milliárdos eurós kifizetetlen számla halmozódott fel az Európai Bizottságnál 2013 végére kohéziós politika területén. "Az elszámolhatósági időszak meghosszabbításával a kifizetési kérelmek hosszabb időtávon arányosabban oszlanának meg, kisebb kifizetési nyomást helyezve az uniós költségvetésre -" zárta hozzászólását a fideszes képviselő. Válaszában a biztos-jelölt leszögezte, tisztában van azzal, hogy több tagállam a rendelkezésre álló forrásoknak még csupán egy részét használta fel, és ezért fontos számukra az elszámolhatósági időszak meghosszabbítása. Azonban inkább támogatást nyújtana a tagállamoknak a jobb forrás-abszorpcióhoz, mintsem szabályokat módosítana. Az új programok elfogadása kapcsán a minőségre helyezné a hangsúlyt a gyorsabb abszorpció helyett, fontos, hogy a forrásokból jó, eredményes beruházások valósuljanak meg.
A Regionális Fejlesztési Bizottság – a többi európai parlamenti szakbizottsághoz hasonlóan – jövő héten fogja nyilvánosságra hozni értékelő véleményét a meghallgatásról.