Hírek

Deutsch Tamás: Az unió új tagországai nem lehetnek a vesztesei a kohéziós politika 2013. utáni átalakításának

2009. 12. 17.

A képviselő felszólalásában elmondta, hogy 20 esztendővel a berlini fal leomlása, 20 esztendővel a romániai forradalom temesvári kirobbanása, Tőkés Lászlónak a hallgatás falát ledöntő bátor kiállása után gyakran hallani, hogy nincsenek az Európai Unióban régi és új tagországok, hanem immár egységes Európai Unióról beszélhetünk. Fontos, hogy ez a tény ne csak szimbolikus döntésekben nyilvánuljon meg, hanem az unió egyik legfontosabb közös politikájában, a kohéziós politika hétköznapjaiban is.
– Ha egyenrangúak és egyenjogúak az Európai Unió tagországai, akkor elképzelhetetlen a kohéziós politika olyan átalakítása, amely kapcsán a 2004-ben illetve 2007-ben csatlakozott országok az új kohéziós politika vesztesei legyenek. Nem képzelhető el, nem támogatható egy ilyen átalakítás – jelentette ki felszólalásában Deutsch Tamás.

A néppárti képviselő képtelenségnek nevezte, hogy az Európai Bizottság vagy semmitmondó megfogalmazásokat hangoztat a kohéziós politika jövőjéről, vagy pedig nem mond semmit. – Az európai Parlament képviselőjeként, a parlament szakbizottságának tagjaként elvárom, hogy az Európai Bizottság világos és egyértelmű álláspontot foglaljon el ezekben a kérdésekben – fogalmazott Deutsch Tamás.

Az Európai Parlamenti képviselő felszólalásában végül arról beszélt, hogy a kohéziós politika meghatározó szempontjának kell lennie a vidékfejlesztésnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékfejlesztési politikát megfelelő forrásokkal kell finanszírozni.  – Az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsának szakmai álláspontja alapján fontosnak tartom annak végiggondolását, hogy a vidékfejlesztési politikát integráljuk 2013-at követően a kohéziós politikába – zárta felszólalását Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő.

Deutsch Tamás felszólalását itt tekinthetik meg.