Költségvetés Ellenőrzés

Deutsch Tamás jelentése az Európai Beruházási Bank (EIB) Unión kívüli tevékenységéhez nyújtott Európai Uniós garanciáról

2010. 09. 28.

Az uniós garancia biztosítja a bank stabilitását, fedezetet nyújt a bank Unión kívüli tevékenysége során felmerülő politikai és ország-jellegű kockázatokra, elsősorban olyan országok és projektek számára, amelyek a tőkepiacról nehezen, vagy egyáltalán nem jutnának forrásokhoz. A határozat kijelöli a finanszírozás felső összeghatárát (25,8 Mrd euró), felsorolja a jogosult országokat, valamint meghatározza azt, hogy milyen arányban részesülhetnek támogatásban. A 2007-2013-as költségvetési periódus félidős felülvizsgálata során döntés született egy, a mandátumról szóló új határozat létrehozásáról. Az új határozat lesz érvényes az összes 2007 és 2013 között aláírt finanszírozási műveletekre és új elemeket épít be a mandátumba.
Az új határozat 2 Mrd euró összegű „opcionális mandátum”-ot aktivál az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. A regionális célkitűzések rendszerét felváltják a határozatban a magas szintű, átfogó, valamennyi régiót érintő célok, mint például az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a szociális és gazdasági infrastruktúra fejlesztése, a helyi magánszektor erősítése. A határozat alapján az Európai Bizottság az EIB-vel együttműködve és az Európai Külügyi Szolgálattal konzultálva az Unió regionális stratégiáját tükröző operatív iránymutatást dolgoz ki a mandátum által érintett valamennyi régióra. A határozat rendelkezik az Unió szociális és fejlesztési célkitűzéseinek az EIB projekteken keresztül való teljesülésének kiértékeléséről és nyomon követéséről. A fejlesztések között nagyobb hangsúlyt kapnak majd olyan ágazatok, mint az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelmi infrastruktúra, a vízellátás, a szennyvízkezelés, a fenntartható közlekedés fejlesztése, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és az ahhoz való alkalmazkodás. A határozat aktiválja az EIB külső mandátumát Izland, Fehéroroszország, Líbia, Irak és Kambodzsa vonatkozásában.

Deutsch Tamás véleménytervezetében több módosítást javasolt a határozattervezethez, melyekkel az volt a célja, hogy megerősítse a költségvetési ellenőrzési funkciókat.
Az átláthatóság növelése érdekében a jelentéstevő javasolja az EIB tevékenységével kapcsolatos valamennyi beszámoló és információ eljuttatását az Európai Parlamenthez. Ugyancsak javasolja az uniós garanciával támogatott projektek konkrét eredményeinek mérését. A véleménytervezetében Deutsch indítványozza az Európai Számvevőszék könyvvizsgálati jogának fenntartását az EIB külső mandátumához kapcsolódó tevékenységét illetően.