Regionális Fejlesztés

Fideszes siker a Néppártban és az Európai Parlamentben:  Megvédtük a kohéziós és mezőgazdasági költségvetést

Fideszes siker a Néppártban és az Európai Parlamentben: Megvédtük a kohéziós és mezőgazdasági költségvetést

2014. 10. 09.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága a 2015. évi költségvetés kötelezettségvállalásait 146,3 milliárd euróban, a kifizetéseket pedig 146,4 milliárd euróban határozná meg. Így a Tanácshoz képest közel 700 millió euróval adna többet a kötelezettségvállalásokra és 4,3 milliárd euróval emelné a kifizetéseket.

Magyar szempontból kiemelkedő fontosságú, hogy a képviselők 3,7 milliárd euróval növelnék a kohéziós forrásokat, ezzel biztosítva, hogy 2015-ben valamennyi, a tagállamokból beérkező számlát kifizesse az Európai Bizottság. Deutsch Tamás, a Költségvetési Bizottság egyetlen magyar tagja elmondta: „Magyarország számára különösen fontos, hogy a felzárkóztatási programokra 2015-ben is elegendő forrás legyen az uniós költségvetésben, hiszen várhatóan 2014-ben is rekord évet zárunk majd a lehívott pénzeket tekintve”.

A magyar gazdák érdekeit az Európai Parlamentben képviselő Erdős Norbert kiemelte: „Komoly siker a számunkra, hogy az EP Költségvetési Bizottság teljes mértékben figyelembe vette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság álláspontját. E szerint a jövő évi vidékfejlesztési források, a termelői szervezeteknek járó előzetes elismerési és működési támogatások, valamint a méhészeti és borászati támogatások semmilyen csökkentést nem szenvedhetnek el”.

A fideszes EP-képviselő rámutatott: „Külön öröm Magyarország számára, hogy a Deutsch Tamással közösen benyújtott módosítások bekerültek a Költségvetési Bizottság javaslatába. Az eredeti európai bizottsági tervekhez képest így 30 millió euró többletforrás juthat az orosz embargó által sújtott ágazatoknak, ezen felül 7 millió euróval több az iskolagyümölcs programra, és 4 millió euróval több az iskolatej programra”.

Az Európai Parlament plenáris ülése 2014. október 22-én szavaz a Költségvetési Bizottság javaslatáról. Ezt követően az EP és a Tanács egyeztető tárgyalásokat kezd egy közös álláspont kialakításáról. A tárgyalásokat várhatóan nehezíti majd, hogy a két félnek még a 2014-es pótköltségvetésekről is meg kell állapodnia.