Liberális pálfordulás: nem támogatják a fogyatékkal élők jogainak garantálását

Váratlan fordulat történt a liberális európai parlamenti képviselők álláspontjában az EP Petíciós Bizottságának tegnapi ülésén. Adina-Ioana Valean liberális EP-képviselő az uniós polgárok jogainak könnyítését célzó jelentésének szavazása során a liberális képviselők nem támogatták az akadálymentesítéssel kapcsolatos javaslatokat. Ez a magatartás megkérdőjelezi a liberális frakció alapjogok iránti elkötelezettségét és őszinteségét.

A polgárok európai évét (2013) előkészítendő az Európai Bizottság jelentésben tekintette át az európai polgárok által tapasztalt, alapjogaik gyakorlása során felmerülő akadályokat. A jelentéshez Hankiss Ágnes és Kósa Ádám fideszes EP-képviselők számos módosító indítványt nyújtottak be, melyek jelentősen hozzájárulnának az alapvető emberi jogok érvényesüléséhez, többek között a fogyatékos emberek jogainak garantálásához. A szakbizottság legnagyobb megdöbbenésére azonban a liberális jelentéstevő ezeket nem támogatta.

Különösen érthetetlen, hogy a liberális képviselő a látássérült polgároknak az EU-s intézmények dokumentumaihoz való hozzáférését meg kívánja tagadni. A liberális jelentéstevő azt sem támogatja, hogy a büntetőeljárásban a siket személyek jogosultak legyenek a jelnyelvi tolmácsoláshoz. A román nemzeti liberális párti politikus szerint indokolatlan továbbá az is, hogy a valamennyi uniós polgárt kiszolgáló egyablakos ügyintézés, az „Európa Önökért” szolgáltatás is akadálymentes hozzáférhetőséggel rendelkezzen. A liberális jelentéstevővel szemben azonban a Petíciós Bizottság többsége megszavazta Kósa Ádám és Hankiss Ágnes módosító javaslatait.

Kósa Ádám és Hankiss Ágnes szerint képmutató az európai liberálisok részéről, hogy egyrészről folyamatosan az alapjogok érvényesítését kérik számon jobboldali kormányokon, másik oldalról pedig amikor arra lehetőség volna, nem támogatják az arra valóban rászoruló polgárok jogainak garantálását. Ez a magatartás megkérdőjelezi a liberális frakció alapjogok iránti elkötelezettségét és annak őszinteségét.

Kósa Ádám a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja korábban már többször felhívta a figyelmet: a közeljövőben várható, az Európai Bizottság által tervezett, ún. európai akadálymentesítési jogszabállyal összhangban többet kell tenni európai szinten is, segítve a tagállami kormányokat az akadálymentesítés terén. Az Európai Parlamentben működő Disability Intergroup (Fogyatékosságügyi Munkacsoport) elnöke egyben úgy látja, szükség van a 2013-ban kezdődő európai polgárok évében az akadálymentesítés gyakorlati fontosságára is felhívni a figyelmet, mert szinte alig van olyan uniós tagállam, ahol kifejezetten jól áll az akadálymentesítés helyzete.