Matolcsy: az EU helyzetének megszilárdítását szolgálják a magyar prioritások

Az Európai Unió helyzetének megszilárdítását szolgálja a magyar elnökség összes gazdasági jellegű prioritása - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben. Az elnökségi programot az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt bemutatva hangoztatta: Magyarország elkötelezett az erős EU iránt, ehhez pedig nélkülözhetetlen egy erős eurózóna is. Az EP valamennyi magyar prioritást támogatta - szögezte le a miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Ezek között említette meg az unión belüli, új típusú gazdasági koordinációt (európai szemeszter), annak menetrend szerinti elindítását, az úgynevezett gazdasági kormányzás megerősítését, beleértve a félév végéig elfogadandó hat konkrét jogszabályt, az állandó stabilitási mechanizmust, a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozást és a pénzügyi piacokat érintő szabályozást. "Egyszerre kell gyorsan és jól lépnünk" – fogalmazott.

Matolcsy György úgy vélte, hogy a tagországokban rövid távon meg kell erősíteni az államháztartást. Ennek két feltétele van: a hiánynak a bruttó össztermék (GDP) 3 százaléka alá szorítása, továbbá az euróövezetben átlagosan immár 80 százalékon tartó belső államadósság csökkentése. Magyarország már idén eleget tesz az első feltételeknek – jegyezte meg.

Matolcsy György támogatását fejezte ki a foglalkoztatás, gazdasági növekedés és versenyképesség javítását is célul kitűző tízéves, átfogó EU-programot (EU 2020) illetően.

Az EP-meghallgatáson több kérdés vonatkozott a bankadóra. Ezzel kapcsolatban Matolcsy elmondta, hogy ezt különböző formákban immár tíz EU-tagállam alkalmazza. Magyarországnak is szüksége volt rá, hogy "rendezze a múlt örökségét" – tette hozzá. Hangoztatta: az elnökség azt javasolja, hogy az EU alakítson ki harmonizált rendszert a bankadóra. Ez azonban csak olyan lehet, amely "megengedi a kormányoknak, hogy amikor baj van a költségvetésben, olyan bankadót használjanak, amely költségvetési bevétel" – figyelmeztetett.

Egy kérdésre válaszolva a miniszter hangoztatta, hogy Magyarországon a bankadónál nincs megkülönböztetés aszerint, hogy külföldi, vagy magyar alanyokról van szó. A pénzügyi műveletekre esetlegesen kivetendő tranzakciós adót illetően viszont úgy vélte, "az EU csak egy játékos" a sokszereplős világgazdasági színtéren, azaz erre elsősorban más szereplőkkel egyeztetve lehetséges gondolni.

Ami pedig a közös eurokötvényeket illeti, a miniszter úgy ítélte meg, jó a gondolat, de bevezetése előtt rendbe kell tenni az uniós országok gazdaságát.

A magyar EP-képviselők közül Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) szólalt fel az ülésen, aki hangoztatta, hogy "fél év alatt csodát tenni nem lehet, azonban a prioritások helyes meghatározása mindenkinek közös érdeke". Külön utalt arra, hogy újraindult a Széchenyi Terv. Matolcsy György válaszában megerősítette a kis- és középvállalkozások támogatásának fontosságát.

(MTI)

Az eseményen készült fényképek az alábbi linkre kattintva tekintehetők meg.