Regionális Fejlesztés

„Open Days” regionális politikai rendezvénysorozat Brüsszelben

2012. 10. 11.

A rendezvénysorozatra több ezer résztvevő érkezett az Európai Unió 27 tagállamából és 171 régiójából. A hétfői nyitóeseményre október 8-án került sor az Európai Parlamentben, és ennek során többek között Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Eleni Mavrou, a ciprusi EU elnökség képviselője, Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos valamint Danuta Hübner, az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának elnökasszonya is beszédet mondott. A nyitóülésen részt vett Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz, Európai Néppárt).

Az Open Days programja rendkívül sokrétű volt, több tucat előadás illetve szeminárium között választhattak a résztvevők. A regionális politika jelentősége a válság hatására tovább fokozódott. A felszólalók egyetértettek, hogy a regionális politika nem segélyezési, hanem befektetési politika, melynek előnyei és pozitív hatásai vitathatatlanok. Segíti a szegényebb területek felzárkózását, erősíti az európai kohéziót, hozzájárul az Unió új növekedési stratégiája, az Európa 2020 Stratégia megvalósításához, a válságból való felépüléshez pedig egyenesen nélkülözhetetlen. Mindezek fényében a kohéziós politika költségvetése nem csökkenhet az új költségvetési periódusban sem. Johannes Hahn biztos felhívta a figyelmet, hogy az Unió költségvetésének mindössze 5%-át fordítják adminisztratív célokra, 95%-a visszakerül a tagállamokhoz különböző támogatások formájában, ami még vállalati szinten is nagyon jó aránynak tekinthető. Az Unió költségvetésének tehát munkahelyek megőrzését és újak teremtését támogató beruházó költségvetésnek kell lennie, amelynek fontos részét kell hogy képezze egy eredményorientált regionális politika.