A 2017-es uniós költségvetéssel nem lehet zsarolni a kötelező betelepítési kvótát elutasító országokat

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon elfogadta a 2017. évi uniós költségvetést. A képviselők a kormányok képviselőit tömörítő Tanáccsal kötött megállapodással összhangban a kötelezettségvállalások összegét 157,8 milliárd euróban, a kifizetések összegét pedig 134,5 milliárd euróban határozták meg. Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazás után elmondta: „Kiemelt fontosságú, hogy a 2017-ben felgyorsuló regionális fejlesztési programok tagállami végrehajtásával lépést tudjon tartani az uniós költségvetés, megfelelő nagyságrendben rendelkezésre álljanak a kohéziós források. Megvannak a források arra, hogy az Európai Bizottság 2017-ben maradéktalanul kifizesse majd azokat a számlákat, amelyek a megvalósult tagállami projektek végrehajtása során keletkeznek”.

Deutsch Tamás kiemelte: sikerült azt is elérnünk, hogy a migrációs válság kezelésére mozgósított forrásokat ne más, már működő EU-s programok rovására vonják el. A kohéziós és agrárpénzeket nem lehet csökkenteni a migrációs krízis kezelésére szolgáló források meghatározásakor.

Deutsch Tamás külön sikerként értékelte, hogy a 2017. évi uniós költségvetés végül nem tartalmaz a kötelező befogadási kvótákat elutasító tagállamok megbüntetésére vonatkozó rendelkezéseket. A képviselő emlékeztetett: a szocialisták és liberálisok olyan költségvetési mechanizmust javasoltak bevezetni, amely pénzbüntetéssel sújtaná azokat a tagállamokat, amelyek a kötelező betelepítési kvótarendszer ellenére nem fogadnak be illegális bevándorlókat az országukba.