Európai Parlament

A bevándorláspárti uniós migránspolitika megbukott

2019. 12. 05.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) ma mutatták be az Európai Számvevőszék különjelentését, mely azt vizsgálta, hogy a menekültválság által különösen sújtott Görögország és Olaszország esetében az uniós támogatások megfelelően kerültek-e felhasználásra és elérték-e céljukat. A dokumentum felelőse a szakbizottságban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő.

Az Európai Számvevőszék lesújtó képet fest a programok vizsgálata kapcsán. A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az áttelepítési rendszer megbukott, és a bőkezű, bevándorláspárti uniós támogatások ellenére sem sikerült felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálásának eljárásait, nem sikerült hatékonyabbá tenni a kiutasításokat és továbbra is kritikus körülmények között tartják a menedékkérőket, különösen a görögországi táborokban.

Az uniós áttelepítési program keretében más tagállamba telepített migránsok nagy része (egyes országokból 80% feletti arányban) elszökik. Továbbra sincs olyan nyomonkövetési mechanizmus, aminek segítségével tudni lehetne, hogy hol tartózkodnak a menedékkérők, nagy részük ugyanis úgy utazik tovább Görögországból és Olaszországból, hogy nem vesznek tőlük ujjlenyomatot, mely az egyetlen módja lenne a későbbi azonosításuknak – emeli ki a jelentés. Mindez nyilvánvalóan óriási biztonsági fenyegetést jelent.

Az uniós hotspot rendszer is megbukott. A számvevőszéki vizsgálat Olaszországban üres, Görögországban túlzsúfolt állomásokat talált, s bebizonyosodott, hogy a hotspotok nem tudják a napról napra változó menekülthullámokat hatékonyan kezelni. Az elmúlt néhány évben a kérelmek elbírálásának hossza mindkét ország esetén közel megduplázódott. A menedékkérők pontosan tudják, hogyan lehet a végső döntést késleltetni, Olaszországban a benyújtott menedékjog iránti kérelmek több mint négy év alatt jutnak el a végleges jogorvoslati szakaszba.

A kitoloncolási rendszer sem működik, hiszen a tényleges kiutasítások száma mindenhol rendkívül alacsony. Kihasználatlan kapacitással járnak a repülőgépek, amelyekkel a származási országukba kellene az elutasított menedékkérőket hazaszállítani, hiszen a migránsok a jogerős kitoloncolási határozatok átvétele után is tovább tudnak utazni más tagállamba. Az Európai Unió nem rendelkezik semmilyen információval arról sem, hogy a hazaszállított menedékkérők közül hányan próbálnak újra az Unió területére jutni – állapítja meg a jelentés.

Ezek a lesújtó tények, melyeket az Európai Unió saját belső vizsgálata tárt fel. „Azonnali lépésekre van szükség! Tovább kell erősíteni a nemzeti hatóságokat és több forrást kell biztosítani a tagállamoknak a határvédelemre. Teljesen új megközelítésre van szükség. Olyan új uniós menekültpolitikát kell kialakítani, mely megállítja a bevándorlást, az Unió határain kívül képes kezelni a menedékkérelmek elbírálását és hatékony kitoloncolási rendszert hoz létre” – emelte ki Deutsch Tamás a szakbizottsági vitában.