A cél, hogy a digitális átalakulásban Európa élmezőnyébe tartozzon Magyarország

A kormány határozott célja, hogy a következő években az egész országot érintő digitális fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország a digitális átalakulás versenyében Európa legsikeresebb, legjobb teljesítményre képes országai közé tartozzon – jelentette ki a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos hétfőn Nyíregyházán.

Deutsch Tamás a projekt helyi alprogramjának záró sajtótájékoztatóján elmondta, el kell érni, hogy a hálózati fejlettséget, a köznevelési-szakképzési-felnőttképzési rendszer, illetve a vállalati szektor digitális-gazdasági átalakulását tekintve Magyarország benne legyen az európai elitben. Ehhez már rendelkezésre áll a tudás, az együttműködés, valamint a szükséges hazai és uniós pénzügyi forrás is – hangsúlyozta.

Hozzátette, az elmúlt években a piac jelentős mértékben fejleszt és beruház ebben a szektorban, így nincs pénzügyi akadálya a későbbi fejlesztések megvalósításának.

A miniszterelnöki biztos kifejtette, a Digitális Jólét Program keretében indított beruházások „életteli fejlesztések”, amelyeket például a nyíregyházi térségben diákok, tanárok, vállalkozók és önkormányzati alkalmazottak egyaránt tudnak használni.

A program középpontjában a magyar emberek állnak, akiknek nagyon fontos, hogy a digitalizáció kézzel fogható legyen, és az életükben a gyarapodást és a sikert megalapozó hatásaival találkozzanak – fogalmazott Deutsch Tamás.

Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője emlékeztetett: a kabinet 2014-ben döntött úgy, hogy kísérleti digitális alprogramot indít Nyíregyházán és járásában, segítségével az elmúlt két évben jelentős beruházásokat hajtottak végre.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, a társaság a Digitális Nyíregyháza Alprogram keretében indított, több mint félmilliárd forint értékű hálózatfejlesztési programjában 8300 térségi háztartásban tette elérhetővé a szélessávú internetet, tavaly decembertől pedig az országban elsőként vált elérhetővé a 300 Mbps sebességű 4G+ mobilinternet-szolgáltatás.

Átadták a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó, városkártya- és kamerarendszert, gerinchálózatot fektettek le a kórházban, valamint elindították a digitális készségfejlesztési programot – tette hozzá.

A vezérigazgató megjegyezte, 2017-től digitális mintaiskola-fejlesztés indul a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban, országosan pedig 44 járásban nyert el uniós forrást hálózatfejlesztésre a társaság.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere közölte, a Digitális Nyíregyháza Alprogram keretében 1550 laptopot és 480 tabletet osztottak ki a járásban lakóknak, emellett tizenhárom hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskola számára 830 notebookot vásároltak.

A sajtótájékoztatót megelőzően digitális mintaórát tartottak az esemény helyszínéül szolgáló Móra Ferenc Általános Iskolában.

MTI