Európai Parlament

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából

2021. 03. 03.

A Fidesz 12 európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, azt követően, hogy az EPP frakció ma olyan Alapszabály módosítást fogadott el, mely a koronavírus világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait. 

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak tartja, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja több alkalommal kifejezte jogi és politikai aggályait a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció Alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az Alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

A delegáció álláspontja szerint, minden körülmények között maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Ezért, összhangban a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Elnökségének döntésével, a Fidesz 12 EP-képviselője kilép az Európai Néppárt frakciójából.