Európai Parlament

A Fidesz-KDNP EP-delegációjának 3 legfontosabb elvárása az Európai Bizottság új elnökétől

2019. 07. 15.

Az Európai Parlament Strasbourgan hallgatta meg az Európai Bizottság új elnökének jelölt Ursula Von Der Leyent. A vitában Deutsch Tamás szólalt fel az Európai Néppárt magyar delegációjának nevében. „Az Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, a Szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő. 

A fideszes képviselő kiemelte, hogy az Európai Bizottság új elnöke csak akkor jár el helyesen, ha mindent megtesz az Unió külső határainak megvédése érdekében. „A bevándorlást meg kell állítani és csakis így lehet megállítani. A tömegessé vált illegális migráció súlyosan fenyegeti az európai polgárok biztonságát, a békés hétköznapokat, a hagyományos európai életformánkat.  Az Európai Bizottság új elnökétől azt várjuk, hogy ismerje el és támogassa az Unió külső határait megvédő országok erőfeszítéseit” – fogalmazott a delegációvezető.

Az Európai Unióról szóló Szerződés 4. cikkelyéből vett idézettel folytatta: „Az Unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a Szerződések előtti egyenlőségét, valamint nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének”. A fideszes képviselő hozzátette, hogy az elmúlt években az Európai Parlament baloldali, bevándorláspárti többsége minden eszközzel, a Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárással is ezeket, az Európai Unióról szóló Szerződés 4. cikkelyében rögzített jogokat akarta felszámolni. „Az Európai Bizottság új elnökétől azt várjuk, hogy a szerződések őreként tevékenykedő testület vezetőjeként tegyen meg mindent a nemzeti identitás és a tagállamok alkotmányos szuverenitásának maradéktalan tiszteletben tartása érdekében” – mondta Deutsch Tamás. 

A néppárti képviselőcsoport magyar delegációjának vezetője felhívta az elnökjelölt figyelmét arra is, hogy a regionális fejlesztési, valamint az agrártámogatási és vidékfejlesztési források nem könyöradományok az Unió jelenleg még kevésbé fejlett tagországainak, régióinak, az ott élő polgároknak, hanem az Unió működésének egyik alapvető célját, a területi kohézió elérését szolgáló befektetések.

Deutsch Tamás a felszólalását azzal zárta, hogy azt várja az Európai Bizottság új elnökétől, hogy az Unió következő 7 éves keretköltségvetése ne büntesse, hanem támogassa az Unió átlagánál nagyobb ütemben fejlődő, gyorsabban felzárkózó, a szegénység visszaszorítása érdekében komoly erőfeszítéseket tevő közép-európai tagállamokat, a V4 országokat.