Egyéb

„A magyar nemzeti álláspont világos és egyértelmű”

„A magyar nemzeti álláspont világos és egyértelmű”

2013. 02. 16.

Deutsch Tamás EP-képviselő, a HHÖSZ elnöke a pénteki budapesti nyitórendezvényen jelezte, hogy a 2014-2020-as időszak keretköltségvetése még nem "jogerős", azt az európai parlamentnek is jóvá kell hagynia. A fideszes politikus álláspontja szerint komoly szakmai vita várható, és nem "ördögtől való" közpolitikai nézetkülönbségekről beszélni. Jelezte: 27 tagország és hét politikai frakció van, utóbbiak közül a második legnagyobb már jelezte, hogy nemmel szavaz.

A HHÖSZ elnöke kiemelte: a magyar nemzeti álláspont világos és egyértelmű, "nekünk az az érdekünk, hogy valamennyi magyar európai parlamenti képviselő támogassa a költségvetést". Az unió történetében most először kisebb a keretösszeg, mint a megelőző időszakokban – mutatott rá Deutsch Tamás, hozzátéve, hogy a döntés egy olyan gazdasági, pénzügyi, társadalmi és szociális válságidőszakban születik, amikor mindenki a kilábalást fogalmazza meg célként.

A politikus kitért arra is, összetett feladata van az uniós forrásokra pályázóknak, egyrészt a már elnyert pénzeket időben, szabályosan, hatékonyan kell felhasználni, másrészt keresni kell a még elérhető kereteket, harmadrészt pedig fel kell készülni az új időszak kiírásaira. Szavai szerint tíz és fél hónap múlva elindul egy új időszak, amikor a pályázati kiírás, az azok keretét jelentő intézményrendszer, az azt meghatározó hazai jogszabályok és az egész kohéziós politika keretét jelentő uniós jogszabályok gyökeresen megváltoznak.

Az EP-képviselő megjegyezte: eljött az idő, hogy a "nemzeti borítékba kerülő", illetve a közvetlen brüsszeli források felhasználásáról szakmai konzultáció induljon.