Európai Parlament

Az EU meg akarja büntetni azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be migránsokat

2019. 01. 22.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint az unió durván fenyegeti és zsarolja a bevándorlásellenes országokat, és meg akarja büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadnak be migránsokat. 

A politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az EP csütörtöki döntése egyértelművé tette, hogy Brüsszel meg akarja büntetni azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be migránsokat, és ezt a megfogalmazása szerint felháborító és elfogadhatatlan politikai akciót „az uniós alapjogokkal foglalkozó éves jelentésnek álcázták”.
A politikus szerint abszurd, hogy a jelentés eleve leginkább a migránsok és bevándorlók jogairól szól, és alig ejt szót az uniós polgárok jogairól. Így nem szól például arról, hogy az unióban hogyan érvényesülnek a nemzeti kisebbségekhez tartozók egyéni és kollektív kisebbségi jogai. Elmondása szerint a jelentésből egyértelműen kiolvasható, mi az elképzelése a jelenlegi bevándorláspárti brüsszeli politikának az Európa felé áradó tömeges illegális migránsáradattal és a bevándorlással kapcsolatban.
Világos és egyértelmű: azt várja el az EU valamennyi tagállamától, hogy alapvető emberi jognak fogadja el a bevándorlást, miközben az EU tagországainak majdnem egyharmada nem fogadta el az ENSZ migrációs paktumát, amely ugyanezt rögzítette – mondta. Rámutatott, az EU emellett azt várja a tagállamaitól, hogy könnyítsék meg a migránsvízumok kiadását, hozzanak létre legális migrációs útvonalakat, és támogassák a migrációs segítő Soros-szervezeteket. Hozzátette: a jelentésben kimondták, hogy csak a migránsokat befogadó országokat tartják demokratikusnak és jogállaminak, de azokat, amelyek nem akarnak befogadni migránsokat, nem tartják sem jogállamnak, sem demokráciának. Ez egyszerűen abszurd állításokat, kötelezettségeket, zsaroló politikai elvárásokat megfogalmazó dokumentum, amely teljességgel elfogadhatatlan – szögezte le, hozzátéve, hogy ezzel az EP bevándorlástámogató többsége nyíltan politikai nyomást gyakorol a bevándorlásellenes országokra. Megjegyezte: az EP bevándorláspárti többsége nem írhatja felül a tagállamok szuverenitását, így a magyar emberek döntését sem. A magyar emberek többször egyértelműen döntöttek: nem akarnak bevándorlóországban élni – idézte fel a politikus.
Emlékeztetett, hogy az EP-nek az uniós alapjogok érvényesüléséről szóló előterjesztését a Fidesz-KDNP EP-képviselői elutasították, de a bevándorláspárti ellenzéki pártok képviselői megszavazták azt, két másik előterjesztéssel együtt. Ezek egyike megháromszorozná, 1,8 millió euróra emelné a költségvetésben „az illegális bevándorlást segítő álcivil szervezetek” támogatását, a másik pedig bevándorláspárti politikai gyakorlat kialakításához kötné az uniós fejlesztési források kialakítását – jegyezte meg. Felhívta a figyelmet arra, a 2019 májusi európai parlamenti választás tétje, hogy bevándorláspárti többség lesz-e újra az EP-ben, vagy a bevándorlásellenes erők kerekednek felül a brüsszeli testületekben. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elmegy-e az Ujhelyi István (MSZP) és Jávor Benedek (Párbeszéd) által kezdeményezett európai parlamenti meghallgatásra, Deutsch Tamás azt mondta, a miniszterelnök dönt arról, ez a vita igényli-e, hogy személyesen részt vegyen benne. Megjegyezte: ő képviselőként azonban elmegy és elmondja véleményét. Jelezte ugyanakkor, hogy a vitát már az EP-választás kampányeseményének tartja.
A szombati országos tiltakozásról úgy vélekedett, hogy „viszonylag kudarcos demonstrációnak tekinthető” az alacsony részvétel miatt, a tiltakozás „elült”. A politikust kérdezték a sajtóhírekről, amelyek szerint 17 milliárd forint volt az első osztályú labdarúgók fizetése. Deutsch Tamás elmondta: a statisztika azt mutatta meg, az első osztályban szereplő gazdasági társaságok mekkora összeget fordítottak bérre, így az nem csak a focisták fizetését foglalta magában, de az edzőkét, a szakmai stábét, a jegyszedőkét, jogászokét, könyvelőkét is. 

  Budapest, 19. január 20., vasárnap (MTI)