Európai Parlament

Az Európai Parlament továbbra is meg akarja akadályozni az állam- és kormányfők júliusi történelmi jelentőségű megállapodásának életbe lépését

2020. 09. 16.

Az Európai Parlament (EP) ma szavazott az ún. saját forrás határozathoz kapcsolódó véleményéről. A döntés az állam– és kormányfőknek a júliusi Európai Tanács ülésén hozott történelmi jelentőségű megállapodásához kapcsolódik, amely 1100 milliárd eurós hétéves keretköltségvetést (MFF) és 750 milliárd eurós helyreállítási csomagot fogadott el a koronavírus járvány súlyos szociális és gazdasági következményinek a kezelésére. Az EP többsége ismételten, immár másodszor megtámadta a Tanácsban született történelmi megállapodást és olyan új uniós bevételek kötelező bevezetését követeli, amely a tagállamok döntő többségének elfogadhatatlan, és amely felváltaná a jelenlegi, nagyrészt a tagállamok gazdasági fejlettségétől függő befizetéseken alapuló rendszert.

Deutsch Tamás a Fidesz EP képviselője elmondta: a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja már a júliusi EP állásfoglalás szavazását követően jelezte, hogy az európai polgárok százmillióinak érdekeivel ellentétes, ezért elfogadhatatlan az EP többségének álláspontja, amely élesen támadja, elutasítja az Európai Tanácsban született történelmi megállapodást. Valamennyi európai országot elérte a járvány második hulláma, ebben a helyzetben még fontosabb a hét éves keretköltségvetés és a helyreállítási alapra vonatkozó rendelkezések lehető leggyorsabb elfogadása. Az EP többsége a közös európai érdekekkel ellentétesen nem támogatja a tanácsi megállapodást, sőt, felelőtlen módon megtámadta azt.

Ennek a súlyosan felelőtlen parlamenti eljárásnak újabb állomásához értünk: az EP többsége olyan új uniós bevételek bevezetését támasztotta feltételül, amelyek a tagállamok döntő többségének álláspontjával élesen szembemenve felváltanák a jelenlegi, nagyobb részt a tagállamok gazdasági fejlettségétől függő befizetéseken alapuló rendszert. A legtöbb ilyen új, ún. saját forrás javaslat ahelyett, hogy csökkentené a gazdasági különbségeket a tagállamok között és a felzárkóztatást szolgálná, ezzel ellentétesen a szegényebb tagállamoktól vonna el több forrást a gazdagok javára.

Deutsch Tamás kiemelte: az EP többsége megint az öncélú politikai nyomásgyakorlás eszközéhez nyúl, és egy olyan, mindenki számára kötelező menetrendet szeretne az új bevételek bevezetésére, amely nélkül nem fogadja el az állam- és kormányfők történelmi döntését. Tényleges beleszólása, döntési jogköre ugyanakkor nincs az EP-nek: a 27 tagállam képviselői a Tanácsban döntenek erről a kérdésről, a nemzeti parlamentek pedig jóváhagyják, ratifikálják ezt a döntést.  Ez az eljárás normál esetben másfél- két évet venne igénybe.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: az Európai Tanácsban hosszú és nehéz tárgyalások után megszületett kompromisszumos döntéssel, történelmi megállapodással ellentétes, azt megtámadó minden európai parlamenti álláspont az új koronavírus járvány okozta szociális és gazdasági válság közös uniós kezelésében okoz helyrehozhatatlan késedelmet!