A cél, hogy Magyarországon mindenki a digitalizáció nyertese legyen

A magyar kormány célja, hogy minden magyar polgár a nyertese legyen a digitalizációnak  – mondta a Digitális jólét programért (DJP) felelős miniszterelnöki biztos szerdán Budapesten.

Deutsch Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Hálózatkutatási kihívások a közigazgatásban című projektindító konferencián kiemelte: a kormány nem úgy tekint a digitális átalakulásra, mint egy rendkívül nagy léptékű technológiai változásra, amely alapvetően alakítja át az állam, a gazdaság és a hétköznapi élet működését.
A digitalizáció olyan „esélyt teremtő folyamat”, amelynek középpontjában a „digitális ökoszisztéma legfontosabb szereplői, a polgárok” állnak – mondta.
A politikus kiemelte: a folyamat irányítására létrehozott Digitális jólét program sikere szempontjából meghatározó, hogy mielőtt a magyarországi digitális ökoszisztéma legkülönbözőbb szereplőivel együttműködve azt megfogalmazták, nemzeti konzultációt tartottak az internet és a digitális fejlesztés kérdéseiről, és a kidolgozáskor figyelembe vették a magyar polgárok véleményét, szándékát.
Közös siker tehát, hogy az elmúlt két-három évben a digitális átalakulás folyamata felgyorsult Magyarországon – tette hozzá.
Deutsch Tamás közölte, a program alapja, hogy nem képzelhető el sikeres digitális átalakulás, ha nincs a kor színvonalának megfelelő, nemzetközi összehasonlításban is színvonalas digitális infrastruktúra.
Mint mondta, az infrastruktúrafejlesztés mindennek az alapja, erre épül a  magyar gazdaság digitális átalakítását szolgáló valamennyi fejlesztési program, továbbá a magyar állam működésének digitalizációját szolgáló fejlesztési program.
Ez utóbbi célja, hogy a 2020-as évek elejére bármilyen állami vagy önkormányzati szervezetnél lehetséges legyen az elektronikus ügyintézés Magyarországon – tette hozzá.
A miniszterelnöki biztos közölte, ugyancsak a program részei a digitális kompetencia fejlesztését szolgáló programok, hogy mindenki rendelkezzen a megfelelő digitális írás- és olvasástudással.
Ezt a célt a legnagyobb mértékben a teljes magyar oktatási rendszer – a közneveléstől a felnőttképzésig – digitális átalakítása szolgálja – mondta Deutsch Tamás.
Kitért arra, hogy a Digitális jólét program a digitális átalakulás „tegnapja”, a folyamat jelene a DJP 2.0, amely program két tucat új, a digitalizációt szolgáló fejlesztést fogalmaz meg az okosváros-fejlesztésektől kezdve Magyarország digitális sportstratégiájának kidolgozásán át a digitális egészségipar és a digitális agrárstratégia kidolgozásáig.
Szintén a program részei a digitalizáció jövője szempontjából meghatározó hatásvizsgálati kutatások, amelyek a digitalizáció élettani, pszichológiai, szociálpszichológiai hatásait, agyműködésre gyakorolt hatásait vizsgálják, hogy kideríthető legyen, melyek a folyamat elhárítható kockázatai és valós veszélyt jelentő velejárói – tette hozzá a politikus.
Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében közölte: az egyetemen hálózatkutatási munkacsoport indul, amelynek munkája szorosan kötődik a DJP-hez és azokhoz a társadalmi célkitűzésekhez, amelyeket a program keretében a magyar kormány meg akar valósítani.
A rektor tudatta: a felkészülés és az esetleges reagálás a biztonsági kihívásokra számos olyan problémakört vet fel, amelyben a jogon, az állam- és a társadalomtudományokon túlmutató kérdésfelvetésekre és megoldásokra van szükség.