Költségvetés Ellenőrzés

Deutsch Tamás felel az Európai Néppárt részéről az Európai Parlament 2015. évi zárszámadásáért

2017. 01. 30.

A rendes zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága január 30-án hallgatta meg David-Maria Sassolit, az Európai Parlament illetékes alelnökét és Klaus Welle főtitkárt. Az ülésen Baudilio Tomé Muguruza az Európai Számvevőszék tagja is bemutatta véleményét az Európai Parlament 2015. évi gazdálkodását illetően.

A mentesítési eljárás keretében 2016 novemberében küldte meg a szakbizottság az Európai Parlament főtitkárához intézett kérdéseit írásban. A 129 kérdésre januárban kaptak választ a képviselők. A hétfői ülésen az Európai Parlament 2015. évi gazdálkodásával kapcsolatosan felmerült problémákat és kérdéseket vitatták meg. A szakbizottsági képviselők elsősorban az Európai Parlament működésével kapcsolatban arra kértek választ a főtitkártól, hogy milyen konkrét lépéseket tesz a Parlament a biztonság megerősítése érdekében. Az Adenauer és a Martens épületek, valamint az Európai Történelem Házával kapcsolatos építkezésekkel kapcsolatban, valamint a tolmácsolási és fordítószolgálatokkal kapcsolatos reformok állásáról is több kérdés és kifogás is elhangzott.

Deutsch Tamás a jelentés néppárti felelőse felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy még mindig komoly egyenlőtlenségek tapasztalhatóak az Európai Parlament szervezetében dolgozó munkatársak körében a 2004 előtt és után csatlakozott országok között, különösen a magasabb beosztásokban. Az Európai Parlament és a szakbizottságok honlapjainak folyamatban lévő átalakításával kapcsolatban arról érdeklődött a fideszes magyar képviselő, hogy az új felületek mennyiben lesznek hordozható eszközökön is könnyen használhatóak. Az Európai Parlament által a tagállamokban fenntartott információs irodákkal kapcsolatban rámutatott, hogy bár ezek rendkívül költségesen működnek, valódi operatív működésre, tájékoztatásra csupán költségvetésük 10-20%-át fordítják. Illetve problémásnak tartja azt, hogy az Európai Parlament Brüsszelben, Strasbourgban és Luxembourgban is fenntart ilyen irodákat, annak ellenére, hogy ezekben a városokban működik maga az intézmény.

A meghallgatást követően a szakbizottság elkészíti az Európai Parlament 2015. évi mentesítéséről szóló jelentéstervezetét, melyben a felvetett problémák és kifogások szerepelnek majd, ezt a tervezetet vitatja meg márciusban a szakbizottság. Ennek elfogadását követően kerül majd az Európai Parlament plénuma elé a jelentés, ami dönt a zárszámadás megadásáról.