Európai Parlament

Deutsch Tamás kezdeményezésére az Európai Parlament 3 milliárd euróval emelné a 2020-as kohéziós forrásokat

2019. 10. 02.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága lezárta a 2020. évi uniós költségvetés módosító javaslatainak szavazását. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a szavazást követően örömét fejezte ki, hogy a néppárti frakció támogatásával a képviselők nagy többsége elfogadta azt a kezdeményezését, mely megemelné a jövő évi uniós költségvetésben a regionális fejlesztési forrásokat. A Költségvetési Bizottság Deutsch Tamás javaslata alapján arról döntött, hogy 3 milliárd euróval megemeli a kohéziós forrásokat.

A Deutsch Tamás által kezdeményezett módosításoknak köszönhetően végül 3 milliárd euró értékben kívánják növelni az Unió jövő évi költségvetésében a regionális fejlesztési programok kereteit. A képviselő szerint el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt „likviditási hiány” problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére. Deutsch Tamás kezdeményezését az Európai Néppárt frakciójának támogatásával a képviselők többsége elfogadta.

A Tanács költségvetési álláspontjában a tagállami kormányok képviselői 400 millió euró összegben zárolnák a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat. Deutsch Tamás emlékeztetett: ez teljes mértékben tükrözi a magyar álláspontot, így az Európai Parlamentben is harcolni fogunk ezért. Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra, a magyar álláspontot fogjuk követni az EP szavazások során. A Fidesz EP-képviselője elmondta: sajnos az EP bevándorláspárti többsége még mindig az illegális bevándorlás korlátlan támogatását erőlteti. A bevándorláspárti erők elszántsága és indulata változatlan, új lendületet vesz a bevándorláspárti politika Európában.

Háttér: Az Európai Bizottság költségvetési tervezete 168,27 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,62 milliárd euró kifizetést (GNI 0,99%, ill. 0,9%) irányoz elő. A Tanács ezt 1,5 milliárd euró kötelezettségvállalással és fél milliárd euró kifizetéssel vágta meg (GNI 0,98%, ill. 0,9%). Az Európai Parlament az október végi plenáris ülésén szavaz majd olvasatáról, amelyet 21 napos egyeztető tárgyalássorozat követ a Tanács képviselőivel. Amennyiben megegyezés születik az EP és a Tanács között, a 2020. évi uniós költségvetés zárszavazása várhatóan novemberben lesz.