Deutsch: egyik legjobb beszédét Csabán mondta el Viktor

Orbán Viktorral együtt nyilvános kivégzéssel fenyegette meg a rendszerváltozás idején a Békés Megyei Népújságban a „Józan Magyarok Társasága”, amennyiben beteszik a lábukat 1989. szeptember 16-án a Széchenyi-ligeti ellenzéki szabad szombatra Békéscsabán. A Fidesz Békés megyei koordinátora lett, jelenleg a dél-alföldi régió felelőse az Európai Parlamentben dr. Deutsch Tamás európai néppárti képviselő.

Nem véletlenül Békéscsabán ülésezett 1989. december 2-án a Fidesz Országos Tanácsa, s alakult meg a Fidesz Politikai Tanácsadó Testülete. A helyi fiatal demokraták követelték sikerrel 1990. január 12-én békés demonstráció során dr. Münnich Ferenc volt belügyminiszter Békés Megyei Rendőr-főkapitányság előtt álló mellszobrának és a Szabadság téri Lenin-szobor eltávolítását. Nagy Sándorral, a Fidesz Békés Megyei Irodájának a vezetőjével az élen az Élővíz-csatornába engedték a kommunizmus koporsóját. Csak az nem tudja dr. Deutsch Tamásról, hogy nem szereti Békéscsabát, aki nem ismeri.

– Járt-e az országos politikai visszhangot kiváltott ellenzéki szabad szombat előtt Békéscsabán?

– Természetesen igen, már gimnazista koromban. Fideszes politikusként pedig először Wachsler Tamás barátommal jártam Békéscsabán, ahol 1989 tavaszán a mi részvételünkkel jött létre a Fidesz-csoport.

– Kinek az invitálására vett részt az alakuló ülésen?

– Úgy emlékszem, hogy Fülöp Zoltán hívott meg.

– Hogyan őrizte meg emlékezetében az ominózus ellenzéki szabad szombatot?

– Számomra három dolog miatt emlékezetes. Egyrészt bombafenyegetés is érte a rendezvényt, ami akkoriban még rendkívüli eseménynek számított, másrészt dr. Orbán Viktor az egyik legjobb, óriási tetszést is aratott beszédét éppen Békéscsabán mondta el a rendszerváltozás idején, harmadrészt pedig a prágai bebörtönzésemet követően első alkalommal léphettem a nagyobb nyilvánosság elé. Nagyon sok, szeretettel, törődéssel teli kérdés érkezett hozzám az ellenzéki szabad szombaton azzal kapcsolatban, hogy mit műveltek velünk a prágai rendőrök.

– Olvastam valahol, hogy Tatán és Békéscsabán működött a legerősebb Fidesz-csoport. Így volt?

– Valóban igen jelentős létszámmal jött létre Békéscsabán a Fidesz-csoport, noha az alapszabály értelmében 35 évesnél idősebbek nem léphettek be a pártba. Országosan alapvetően 18–25 év közötti fiatalok alkották a Fideszt, azonban Tatán és Békéscsabán idősebbek, úgy értem, 25–30 év közötti fiatalok is erősítették. Kétkezi munkások, diplomások, egyetemisták, főiskolások és középiskolások is politizáltak a rendszerváltozás idején a Fidesz csabai szervezetében.

– Köztudott, hogy még mindig a szíve csücske Békéscsaba, az MTK elnökeként szinte elnézést kért ünnepi beszéde előtt a Kossuth téri március 15-i ünnepségen azért, mert az Előrét kiverte a labdarúgó Magyar Kupából az MTK. Miért van ez így?

– A Hír6 Közéleti sarok rovatában is feltették ezt a kérdést. Azt mondhatom, hogy keményen meg kell dolgozniuk a megélhetésért a viharsarkiaknak, sok izzadtsággal, verejtékkel jár a munkájuk. A dél-alföldi régió, sajnos, ma is az Európai Unió egyik leghátrányosabb helyzetben lévő térsége, a 20 legkevésbé fejlett régió közé tartozik. Most is találkozom olyan emberekkel, akik búslakodnak, pesszimisták, mégis azt tapasztalom, hogy a nehéz élet nem szegi a kedvüket. Nagyon szép része az országnak Békés megye, kimondottan barátságos, vendégszerető emberek élnek errefelé, s hihetetlen akaraterővel rendelkeznek. Hasonlóképpen éreztem, hasonló mentalitású, büszke, nem sopánkodó magyarokkal találkoztam az 1980-as években, amikor Erdélyben vagy Felvidéken jártam. Nem akarom bántani a budapestieket és a dunántúliakat, de ami náluk természetes, azért itt meg kell küzdeni, edzettebbek a békési emberek. 

hir6.hu