Deutsch szerint lehetőségek előtt áll Békés

Deutsch Tamás harmadszor vett részt a békéscsabai városi polgári bálon, a múlt hét végi jótékonysági rendezvényen díszvendégként volt jelen. A fideszes politikus rendre feltűnik a megyei kulturális, sport, tudományos programokon, közéleti eseményeken.

Az emberek Európa-szerte távolinak érzik a Brüsszelben dolgozó döntéshozókat. Jómagam ezen a szemléleten szeretnék változtatni. Meggyőződésem, hogy hasonlóképp a magyar parlamenti képviselőkhöz, nekem is elérhetőnek kell lennem, képviselői irodákat nyitva, fogadóórát tartva, a közösségi eseményeken megjelenve. Úgy érzem, az elmúlt másfél évben sikerült ezt megvalósítanom. Példaértékű együttműködést sikerült kialakítani a térség polgáraival.

Két éve úgy fogalmazott, szeretne hozzájárulni a munkanélküliség enyhítéséhez…

Ezt a kérdést változatlanul kulcsfontosságúnak tartom, s az Új Széchenyi Terv elindulásával immár a lehetőség is adott. Egyszerű, átlátható, a korrupció árnyékától is mentes az új pályázati rendszer. S ami legalább ilyen fontos, hogy látványberuházások helyett a kis- és középvállalkozásokra összpontosít. A cél, hogy a helyi kis- és középvállalkozások piacszerzéssel, a termelésüket kiszélesítve bővíthessék a foglalkoztatásukat. Ez megteremtheti a lehetőségét, hogy Magyarországon tíz év alatt egymillió új munkahely jöjjön létre, ami az előttünk álló 3-4 évben 300 ezer új álláshelyet jelenthet. 

És mire készüljenek azok, akik a mezőgazdaságból élnek?

Az agrárium jövője nemcsak a Dél-Alföldön, de szerte Európában izgalmas téma. Az elkövetkező években az alapvető élelmiszerek árának jelentős drágulásával számolhatunk. A világpiacon máris hihetetlen mértékű a kereslet, s ez azt jelenti, hogy azok az országok, amelyek elfogadható minőségű élelmiszer-ipari termékekkel jelennek meg, illetve az ezeket előállító kis- és nagyvállalatok tisztes haszonra tehetnek szert.

A gazdák számíthatnak-e partnerségre?

Mindenképp. A mezőgazdaságban is sok fontos kérdés vár megoldásra, de a magyar gazdák érdekeinek megfelelő stabil, kiszámítható, földtulajdon- és birtokviszonyok megteremtése — különös tekintettel a jelentős magyarországi szántóterületre és termelési potenciálra — mindennél előrébb való. A magyar parlamentben kétharmados többséggel rendelkező politikai erők részéről megvan az akarat erre, és az Unió is megadta a lehetőséget számunkra, engedélyezve a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabítását.

Milyen eredményt hozhat az uniós elnökség?

Jó néhány, a dél-alföldi régió, így Békés megye polgárai számára is fontos téma van a döntési fórumok előtt. Az egyik a Duna-stratégia. A Dél-Alföld három megyéjét, továbbá Románia, Szerbia és Horvátország hozzánk közel fekvő részeit felölelő térség az elkövetkező évtizedekben Európa egyik gazdasági növekedési pólusa lesz. Hogy e térségen belül mely területek válnak a növekedés húzóerejévé, egyúttal haszonélvezőjévé, az az előttünk álló három-öt évben dől el. A megyei fejlesztések, a közlekedési és infrastrukturális beruházások e tekintetben is meghatározzák Békés jövőjét.

beol.hu