Deutsch Tamás: Bejegyzéseim trágár szavait továbbra is vállalom

Az európai gyakorlathoz képest Magyarországon élő és intenzív a társadalmi konzultáció –állítja Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő a hvg.hu-nak adott interjúban. Állítása szerint Bayer Zsolt soha életében nem volt és nem is lesz antiszemita.

hvg.hu: Miért írta twitteres bejegyzésében, hogy „legjobb Fideszes barátaim körében is tombol a járványos meghülyülés”? Kikre gondolt?

Deutsch Tamás: Évekkel ezelőtt született egy törvényi rendelkezés, amely egyértelműen kimondja, hogy aki egyszerre parlamenti képviselő és önkormányzati vezető is, annak csak egyik tisztsége után jár költségtérítés, ezért nyilatkoznia kell arról, melyik megbízatásához kapcsolódóan veszi azt igénybe.

A tavalyi önkormányzati választás után jó néhány fideszes honatya lett polgármester, alpolgármester, megyei önkormányzati vezető. Közülük többen nem nyilatkoztak arról, hogy melyik tisztségük után vesznek fel költségtérítést, ezért rövid ideig szabálytalanul két helyről is költségtérítést kaptak. A mulasztásukat pótolták, a jogosulatlanul kapott költségtérítést haladéktalanul visszafizették. Ez pontosan ugyan olyan hiba a politikában, mint amilyen a sportban is ismert: amikor a teniszjátékos saját hibájából veszít labdamenetet, az a „ki nem kényszerített hiba”. A legbutább hiba. Az ilyen ki nem kényszerített hibákkal kapcsolatban utólag már nem lehet magyarázkodni, illetve az ilyen magyarázkodás elég necces.

 

hvg.hu: Ha már a költségtérítést említette, az Egyenlítő blog információi szerint az Európai Parlament (EP) illetékesei állítólag vizsgálatot folytatnak ön ellen, költségtérítése ügyében. A blog brüsszeli forrására hivatkozva azt írja, Ön azért lett vizsgálat célpontja, mert rendszeresen felveszi a vidéki képviselőknek járó 220 eurós költségtérítést, miközben Budapestről utazik a reptérre utazni. Igaz ez?

D.T.: Ez az egész butácska piszkálódás. Ilyen költségtérítés nem létezik, tehát azt sem én, sem más európai parlamenti képviselő nem veheti fel sem jogosan, sem jogosulatlanul. És természetesen, semmilyen vizsgálat nem folyik ellenem.

 

hvg.hu: Sok helyen megkérdezték, mégis, tényleg nem érzi kínosnak így utólag a bejegyzését, pl : "Vannak szemét alakok. Vannak aljas emberek. Vannak rosszindulatú örültek. Vannak irtózatos g..cik. Vannak gusztustalan rohadékok és van Gyurcsány”. Mi volt ezzel a célja, fel szeretné magára hívni a figyelmet?

D.T.: Soha semmit nem csináltam csupán azért, hogy azzal a középpontba kerüljek. Huszonkét évvel ezelőtt a prágai letartoztatásomkor és bebörtönzésemkor egyik napról a másikra országosan ismert közszereplő, politikus lettem, és azóta is folyamatosan az vagyok. Nehogy bárki félreértse, amit az előbb mondtam, ez a részemről nem dicsekvés, nem tekintem érdememnek, egyszerűen ez a helyzet. Nyilvánvaló tehát, hogy nem a twitteres bejegyzéseim miatt lettem ismert. Azért kezdtem el twitterezni, mert magyar politikai nyilvánosságban, a közbeszédben nincs a helyén kezelve az ún. web2-es világ. Mindenki elmondja a web2-es nyilvánossággal kapcsolatban a kötelező udvariassági félmondatokat, de a közösségi portálok világa továbbra is alapvetően lenézett része a közbeszédnek.
Bejegyzéseimnek csupán a töredékében használtam trágár szavakat, de ezeket továbbra is vállalom. Egyáltalán nem bántam meg, hogy ilyen nyersen fogalmaztam, és nem tennék másképpen most sem. Akkor és ott, abban az időben, abban a témában, arról a jelenségről, vagy emberről azt gondoltam, amit leírtam. Sokan gondolják azt, hogy az ilyen megszólalások rontják a közbeszéd stílusát, míg mások – ahogy én is – úgy vélik, hogy megfelelő alkalmakkor a nyilvánosságban is helye lehet ilyen hangvételnek. És hadd tegyem hozzá, hogy szerintem mondjuk valakit minden ok nélkül lefasisztázni, lenácizni sokkal durvább, mint elküldeni a fenébe.

 

hvg.hu: A The Economist is foglalkozott twitteres bejegyzéseivel, szembeállította a magyarok legendás udvariasságával, sőt azon az állásponton volt, hogy nincs tisztában a nyilvános kommunikáció szabályaival…

D.T.: Leírták a véleményüket egy gunyoros blogbejegyzés formájában. Nem értek velük egyet, de nem szeretnék nagyobb ügyet csinálni ebből, mint amennyit ez megérdemel.

 

hvg.hu: Különböző szerepléseivel mintha komoly politikusból bulvársztárrá avanzsált volna. Naptárt jelentett meg európai parlamenti munkájáról. Elég egyedi ötlet egy politikustól…

D.T.: Mindig is azt gondoltam, hogy a bulvármédiában való megjelenés nem ördögtől való dolog. Én ugyanakkor soha nem kerestem ezt a nyilvánosságot. Nem azért megyek el egy társasági eseményre, hogy másnap ezzel a címlapon szerepelhessek. De természetesen tudom, egy ilyen eseményen lefotózhatnak, egy ilyen eseményről a bulvármédia is tudósíthat. A bulvár műfaj a maga leegyszerűsítő logikájában, az esetek döntő részében tapasztalható felszínességével, voyeur magatartásával, rendszerint igénytelen stílusával ugyanúgy az emberek érdeklődésére, azaz a közérdeklődésre számot tartó szereplők – zenészek, színészek és más közszereplők mellett a politikusok – dolgaival foglalkozik, mint a sajtó mértékadónak mondott része. Szerintem jó ötlet volt a naptár készítése, melyben az európai parlamenti képviselőként végzett munkámat mutattam be a választóimnak. Egy évvel korábban szórólapokat juttattam el hozzájuk, de a naptár jóval sikeresebbnek bizonyult.

 

hvg.hu: Nemrég kijelentette, büszkeséggel tölti el, hogy együtt lehet Bayer Zsolttal a Fidesz születésnapján. Nem kínos együtt lenni Bayerrel, aki cikkeiben rendre zsidózik? ( Csak egy rövid részlet az egyik legutóbbi opusából: „Magyarországból bűz árad – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff…. Nincs új a nap alatt. Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben.”)

D.T.: Hosszú évek óta csüggedtséggel tölt el, hogy nem lehet erről a témáról, ezekről a kérdésekről higgadtan, értelmesen beszélni, csak a gyűlölködés, az előítéletesség, a kettős mérce és a zsigeri megközelítések jegyében. Bayer Zsoltot 1988 óta ismerem. Bayer Zsolt a barátom. Bayer Zsolt szerintem kiváló író és remek publicista. Bayer Zsolt soha életében nem volt és nem lesz antiszemita. Bayer Zsolt keményen, provokatív módon fogalmazó közíró, aki alkalmanként – mint oly sok jó tollú szerző – a stílusbravúrjai érdekében túlzásokba esik. Azt viszont gyalázatosnak tartom, hogy zsidó származású magyar emberek származásuk nyílt hangoztatásával vagy burkolt sugalmazásával olyan vérlázító hazugságokat terjesztenek interjúikban szerte a világban, hogy Magyarországon tombol és fokozódik az antiszemitizmus, ami miatt rettegniük kell a zsidó származású embereknek.

 

hvg.hu: Kétségtelenül túloznak, de azét lássuk be, az antiszemita uszításnak számos jelével lehet találkozni ma Magyarországon. Más: fideszes berkekben komolyan hisznek a Nemzeti Együttműködés Rendszerében? Miután semmiféle komolyabb konzultáció nem folyik a különböző társadalmi csoportokkal, nem tart a Fidesz támogatottságának rohamos erodálásától?

D.T.: Csökkent a Fidesz támogatottsága az elmúlt egy esztendőben, ez tény. De ha ma lennének parlamenti választások, szerintem a Fidesznek jó esélyei lennének a tavalyihoz hasonló eredmény elérésére. Szerintem nem azt jelenti a nemzeti együttműködés, hogy a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz és KDNP frakciók elfogadják Mesterházy Attila, Schiffer András, vagy éppen Vona Gábor buta javaslatait. Én úgy látom, számukra viszont azt jelenti a nemzeti együttműködés rendszere, hogy mindig nekik legyen igazuk. Az európai gyakorlathoz képest Magyarországon élő és intenzív a társadalmi konzultáció.

hvg.hu