Deutsch Tamás sokat tanult a vásárhelyiektől

Nem lepte meg Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt, hogy az uniós magyar elnökség kezdete a médiatörvény-vitától volt hangos. Úgy véli, a kormány nyitott a törvény módosítására. A politikust Vásárhelyen kérdeztük.

Uniós elnökségünk nyitányát a program helyett a médiatörvény körül kialakult vita határozta meg. Hogyan élte meg ezt az Európai Parlament képviselőjeként?

Nem öröm, hogy így kezdődött a soros elnökség. A médiatörvény elfogadása előtti indulatos politikai támadások viszont már előrevetítették, ezért nem lepett meg. Úgy gondolom, végül sikerült a magyar kormánynak egy racionális, higgadt megoldás felé elvinni a méltatlan támadásokkal teli vitát. Az Unió médiaügyekkel foglalkozó biztosának küldött válaszból kiderült, a kormány nyitott a törvény módosítására és a tárgyalásokra.

Mit vár az uniós elnökség fél évétől?

A magyar kormány programját kimondottan magas színvonalúnak értékelik. A múlt pénteki első uniós csúcsértekezleten energiapolitikai kérdésekben áttörő döntések születtek, olyan infrastrukturális beruházások mellett kötelezte el magát az Unió, amelyek az energiafüggőség csökkentéséhez járulnak hozzá. A gazdasági válság megoldásához uniós változásokra van szükség. Az ehhez kapcsolódó jogszabályok módosítását várom.

Élvezi az uniós munkát, vagy visszavágyik a parlamentbe?

Nagyon élvezem az uniós képviselői feladatot. Olyan lehetőséget kaptam, amire nem is gondolhattam korábban. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának vagyok az alelnöke. Például olyan mélységben ismerhetem meg a költségvetés ellenőrzésének módszereit, amire eddig nem volt módom. Nem költöztem Brüsszelbe, hétfőtől csütörtökig vagyok kint. Így a magyar politikából sem szakadtam ki.

A sajtó különös figyelmet szentelt annak, hogy csatlakozott a Facebook Elég a hazugságokból közösségi oldalhoz.

Ez nem egy indulatos reakció volt a részemről, hanem higgadt, tárgyszerű állásfoglalás. A médiatörvény körüli méltatlan vita miatt csatlakoztam. Az oldal sokkal érthetőbben fogalmazza meg azt, amit a politikusok úgy mondanak, elfogadhatatlan a kettős mérce. Az intézményesített hazugság, ami bosszantja, csüggedtté teszi az embereket. Politikában és attól függetlenül is elég a hazugságokból.

Korábban gyakran lehetett látni Hódmezővásárhelyen. Most is a városba érkezik haza Brüsszelből?

Van irodám a városban, és Csongrád, Békés megye mindegyik választókörzetében is. Két és fél évig laktam Vásárhelyen, ami rendkívüli volt az életemben, hiszen addig mindig Budapesten volt az otthonom. Sokat tanultam az itt élőktől.

Politikustól szokatlanul falinaptárt készíttetett magáról. Miért?

Tavaly szórólapot adtunk ki a munkámról szóló beszámolóról. Idén úgy döntöttünk, hogy egy falinaptárt készítünk. 19 ezer példány készült belőle, Csongrád, Békés megyében az országgyűlési választókörzetekben terjesztettük, Vásárhelyen pedig minden postaládába került. A visszajelzések szerint tetszik az embereknek. Sőt a hétvégén Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen is láttam, hogy kitették a falra.

delmagyar.hu