Hírek

Egy életút – Improvizációk több témára

Egy életút – Improvizációk több témára

2009. 12. 01.

Egyeseket megbotránkoztatta a rákos-mákos rétes gondolata, de a gyakorlat mégis a sikert igazolja: egy morzsányi se maradt belőle.
A zene nélkülözhetetlen Schöpflin György életéből: több ezer darabos CD gyűjteménnyel büszkélkedhet, kedvencei között megtalálható a polifonikus, reneszánsz szerzők műveitől egészen a kortárs, elsősorban közép-európai zeneszerzők darabjaig is. Szórakoztató, felüdítő, elgondolkoztató, mennyi minden sűrűsödik a zenei nyelvbe: összetett gondolati rendszereket közvetít, ahogy talán nem kis túlzással, de a Schöpflin művek legtöbbje.
Schöpflin. A név kötelez? Talán igen, talán nem – a skóciai gyermekévek a magyar örökséget nem tartják számon, az idegen kultúra számára érthetetlen, ha tetszik, olvashatatlan Schöpflin. A múlt nagysága eltűnik, és marad a beilleszkedés: új identitásra lesz szükség ahhoz, hogy érvényesülni tudjon, megértsék és elfogadják. Talán nem véletlen, hogy a nacionalizmus elméleti irányzata tudományosan is foglalkoztatja, olyannyira, hogy Londonban intézetet hoz létre. Vagyis kísérletezik. Szerinte. A siker azonban elmaradhatatlan, hiszen Anthony Smith-szel közösen dolgozza ki a kurzusokat és egy teljes generációt tanít demokráciára a BBC hullámhosszán keresztül.
És ez a tanítás ma is tart: a politikusi munkában a professzori identitása sokszor meglepő gondolatmenete és megoldásai különlegessé teszik az Európai Parlamentben is. Személyisége, életútja egyedivé teszi, egy kicsit különccé is, ahogy ezt Scmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, Petőcz György a Brüsszeli Magyar Kultúra igazgatója és Németh Zsolt a magyar Parlament külügyi Bizottságának elnöke laudációiban hangsúlyozták.