Költségvetés

Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását!

2019. 09. 18.

Az Európai Parlamentben ma bemutatták a 2020. évi uniós költségvetés Európai Tanácsi olvasatát. A finn elnökség által bemutatott tervezetet az európai parlamenti képviselők számos ponton kritizálták. Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője örömét fejezte ki, hogy a néppárti frakció is támogatásáról biztosította módosító javaslatait, melyek 6 milliárd euróval kívánják megemelni a jövő évi uniós költségvetésben a regionális fejlesztési és vidékfejlesztési forrásokat.

A Deutsch Tamás által benyújtott módosító indítványok több mint 6 milliárd euró értékben kívánják növelni az unió jövő évi költségvetésében a regionális és vidékfejlesztési programok kereteit. A néppárti képviselő szerint el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt „likviditási hiány” problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére. Deutsch Tamás javaslatait az Európai Néppárt frakciója egyöntetűen támogatja.

A Tanács költségvetési olvasatában a tagállami kormányok képviselői  400 millió euró összegben zárolnák a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat. Deutsch Tamás a Költségvetési Bizottság fideszes tagja emlékeztetett: ez teljes mértékben tükrözi a magyar álláspontot, így az Európai Parlamentben is harcolni fogunk ezért. „Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra, a kormányok álláspontját fogjuk követni az EP szavazás során” – hívta fel a figyelmet a Fidesz EP-képviselője.

Deustch Tamás a vita kapcsán elmondta: a 2020. évi uniós költségvetés a jelenlegi hét éves pénzügyi ciklus utolsó költségvetése, ezért is fontos kiemelni, hogy a következő 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv (MFF) javaslata jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan. Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható ún. jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését.

Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra.

Háttér: Az Európai Bizottság költségvetési tervezete 168,27 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,62 milliárd euró kifizetést (GNI 0,99%, ill. 0,9%) irányoz elő. A Tanács ezt 1,5 milliárd euró kötelezettségvállalással és fél milliárd euró kifizetéssel vágta meg (GNI 0,98%, ill. 0,9%). Az Európai Parlament az október végi plenáris ülésén szavaz majd saját olvasatáról, amelyet 21 napos egyeztető tárgyalássorozat követ a Tanács képviselőivel. Amennyiben megegyezés születik az EP és a Tanács között a 2020. évi uniós költségvetés zárszavazása várhatóan novemberben lesz.