Egyéb

Fel kell gyorsítani az online tartalmak akadálymentesítését

Fel kell gyorsítani az online tartalmak akadálymentesítését

2013. 04. 18.

Bevezetőjében Kósa Ádám hangsúlyozta: "Nagyon fontos, hogy az Európai Parlament példát statuáljon és világosan leszögezze: A közszférában az online tartalmak tekintetében is teljes körűen meg kell valósítani az akadálymentesítést. A közszolgáltatásokhoz való hozzáférés minden európai uniós állampolgár alapvető joga, mind európai, mind pedig tagállami – esetünkben magyarországi – szinten. Elfogadhatatlan, hogy az európai uniós szervek és intézmények honlapjainak mintegy 2/3-a még mindig nem akadálymentes". Kósa Ádám kijelentette: Magyarországon sok pénzt fordítottak az akadálymentesítésre, de sokszor koordinálatlanul, ezért a jelenlegi kormánynak külön programot kellett indítania annak érdekében, hogy pontosan felmérjék hol tart a közintézmények fizikai akadálymentesítése.

Az irányelv-tervezetért a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felel. A néppárti politikus felhívta a figyelmet: a web világában az akadálymentesítés gyökeresen más jellegű, mint az élet egyéb területein (például épületek, oktatás), ahol több évtizedes, évszázados struktúrákat kell megváltoztatni. A webes akadálymentesítés célja, hogy ne hozzunk létre új kirekesztést. „Arra kell törekednünk, hogy a gyorsan változó technológiai világban olyan normákat alkossunk, amelyek időtállóak” – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A képviselők a vita során egyhangúan kijelentették: támogatják a fogyatékossággal élőket képviselő szervezet, az Európai Fogyatékosügyi Fórum javaslatait, ami elsősorban az irányelv-tervezet hatályát és az akadálymentesítendő weboldalak listájának kibővítését célozza. Az Európai Parlament a jogalkotási folyamatot idén ősszel le kívánja zárni.

Háttér: Mint ismeretes, a Kósa Ádám vezette munkacsoport – melynek több mint 100 európai parlamenti képviselő tagja van – régóta sürgeti az úgynevezett Európai Akadálymentesítési Jogszabálycsomag megalkotását, melynek 2012-ben történő beterjesztésére 2010-ben ígéretet tett az Európai Bizottság. A Viviane Reding EB-alelnök portfóliójába tartozó fogyatékosságügy azonban jelentős késedelmet szenved, legutóbbi ígéretek szerint csak idén nyáron fogják beterjeszteni az irányelv-javaslatot. A jogszabálycsomag előszelének tekinthető a Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztos által beterjesztett irányelv, melynek célja a tagállamok közigazgatásához tartozó weboldalak egységes és kötelező akadálymentesítése.