Felavatták Sándor Károly szobrát

A 75-szörös válogatott csatárt a stadion bejárata előtt életnagyságban ábrázoló szobor a népszerű Csikar halálának első évfordulójára, 2015 szeptemberében készült el, és mostanáig Agárdon, a róla elnevezett akadémia épülete előtt állt. Amint az ünnepségen elhangzott, már akkor az volt a cél, hogy Boros Péter szobrászművész alkotása az MTK Budapest új stadionjának elkészülte után kerüljön a mostani végleges, méltó helyére.
Ez szombaton történt meg, néhány nappal az egyesület megalakulásának 128. évfordulója után.
Az MTK Budapest – Debrecen bajnoki mérkőzés előtt megtartott avatón Deutsch Tamás klubelnök beszédében hangsúlyozta, Sándor Károly nemcsak az MTK drukkereinek, hanem minden magyar szurkolónak a kedvenc labdarúgója és példaképe volt. Hozzátette: csak a legnagyobb sportolókra jellemző, hogy egy elemet, egy cselt, vagy egy mozdulatot neveznek el róluk.
Sándor Károly ilyen volt, hiszen róla nevezték el a Csikar-szöget – fogalmazott Deutsch, utalva arra, hogy Sándor annak idején több gólt lőtt az alapvonal közeléből, szinte lehetetlen szögből.
Akárcsak az MTK első embere, úgy Stern Péter, az egyesület baráti körének elnöke is kiemelte: Sándor Károly többször is kinyilatkozta, hogy mindent a futballnak és az MTK-nak köszönhet, s a klub nélkül senki sem lett volna belőle.
Soha egyetlen MTK-játékostól sem érzékeltem a klubszeretet ilyen elképesztő megnyilvánulását, mint tőle – jelentette ki az MTK Baráti Kör elnöke, aki szerint Csikar nemcsak labdarúgóként volt korszakos zseni, hanem a klub szimbóluma is lett.
Tamási Zsolt, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója szerint a szobor áthelyezésében van valami szimbolikus is, hiszen ezzel Sándor Károly visszakerült a régi játszótárs, Hidegkuti Nándor mellé. Hozzáfűzte: a szombati avatás volt az első lépés abban a folyamatban, hogy az MTK labdarúgó akadémiája 17 év után Agárdról Budapestre teszi át székhelyét.
Az MTK színeiben 379 mérkőzésen 182 gólt elért Sándor Károlyt lövés közben ábrázoló szobrot Deutsch Tamás, Stern Péter, Tamási Zsolt és az alkotó, Boros Péter leplezte le. Az ünnepségen megjelent a kék-fehér labdarúgócsapat 1964-es KEK-döntős csapatának három játékosa, Danszky József, Bödör László és Laczkó Mihály is.

MTI