Hírek

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen meg minden jogvédő lépést az Európai Bizottság törvénytelen eljárásával szemben

2021. 07. 15.

Elképesztő, hogy az Európai Bizottság a közösségi joggal visszaélve törvénytelen eljárást indított hazánk ellen a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban. Az Európai Bizottságnak az alapszerződések egyértelmű rendelkezései alapján az a feladata, hogy politikailag elfogulatlan, semleges testületként az uniós Szerződések őreként tevékenykedjen, elfogadhatatlan, ha olyan kérdésekben tesz politikai nyilatkozatot, amelyek nem tartoznak uniós hatáskörbe. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen meg minden jogvédő lépést az Európai Bizottság törvénytelen eljárásával szemben.

Az Európai Bizottság ma kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a magyar gyermekvédelmi törvény kapcsán. Az Európai Bizottságnak az alapszerződések egyértelmű rendelkezései alapján az a feladata, hogy politikailag elfogulatlan, semleges testületként az uniós szerződések őreként tevékenykedjen, elfogadhatatlan, ha olyan kérdésekben tesz politikai nyilatkozatot, amelyek nem tartoznak az unió hatáskörébe. Az Európai Bizottság semmilyen körülmények között sem élhet vissza a jogkörével.

Az Európai Bizottság mai lépése a közösségi jog rendelkezéseit sértő politikai döntés, a Bizottság ezzel ismételten politikai bizottsággá változott. A Bizottság Magyarországhoz intézett levelében a magyar gyermekvédelmi törvény tartalmával kapcsolatban megfogalmazott állítások nem felelnek meg a valóságnak, egyértelmű hazugságok. A levélben megfogalmazott „jogi” érvek megalapozatlanok, jogi nonszensznek számítanak.

Az Európai Bizottság mai döntése egyértelműen azt mutatja, hogy a Bizottság visszaél a pártatlan uniós intézmény szerepével, a kötelezettségszegési eljárás keretében az uniós jogot megsértve jár el Magyarországgal szemben. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért felszólítja a magyar kormányt, hogy a közösségi és a nemzeti jog alapján haladéktalanul tegyen meg minden jogvédő lépést az Európai Bizottság törvénytelen eljárásával szemben.