Heti Válasz interjú – 2013. október 24.

Az ellenzéki oldalon a kanyarban sincs senki Gyurcsányhoz képest - véli a Fidesz-alapító volt sportminiszter, Deutsch Tamás. Az európai parlamenti képviselő MTK-elnök azt is elárulja, mi dühítette fel annyira, hogy beszóljon Csányi Sándor MLSZ elnöknek.

– Lemond?

– Sok mindenről lemondtam már életemben, a dohányzásról, például. Most ilyen terveim nincsenek.

– Az MTK-elnöki posztra céloztunk.

– Ez alkalmatlan tárgyon elkövetett kérdéskísérlet.

– Az MTK 15. A tabellán. Ha az MLSZ-elnök a felelős, ön miért nem az, ha rosszul szerepel a csapata?

– Tájékozottsága alapján ön akár MLSZ-elnök is lehetne. Budapest öt történelmi klubjából négynél különválik az egyesület és a futball. Nem vagyok tehát elnöke az MTK labdarúgásának. Ha az MLSZ elnöke sérelmezi az őt ért kritikákat, odafigyelhetne, hogy mondandójának ténybeli alapja legyen.

– Csányi Sándor sem mondja meg, hogyan rúgják a labdát…

– Nem is követeltem a lemondását.

– Ám leírta, hogy elkótyavetyélik…

– …a lehetőséget. Törvénytelenséget nem emlegettem, ám továbbra is állítom, hogy az MLSZ álomszerű lehetőségeket kapott, de a forrásokat átláthatatlanul, rossz logika alapján osztják el például az utánpótláspénzek, az akadémiai támogatások esetében.

– Mi köze ehhez a 8:1-nek? Az után kezdett beszólni Csányinak.

– A 0:3 Bukarestben, majd az 1:8 áttörte a lélektani határt. Nem állítom, hogy a helyzet csak Csányi sara. Tán nem is szólalok meg, ha Vági Márton MLSZ-főtitkár nem tesz bicskanyitogató nyilatkozatot, melyben a felelősséget rátolja Egerváriékra. Pedig Egervárit nem orosz tankokon bevonuló megszállók erőltették az MLSZ-re. A szövetség nevezte ki, s végig bízott benne.

– Ha megverjük a hollandokat, azt nem Csányiék, hanem a kormány sikereként értékelte volna ön is, nem?

– Miért? Tavaly az olimpián csodásan szerepeltünk. Volt utána kormányhozsanna? Nem. Az érmesek dicsérete követte a sikert, ahogy kell. Akkor is, ha a 2010-2012 közti másfél év búkezűbb sporttámogatása talán benne volt egy-két éremben. A magyar Olimpiai Bizottság képes volt élni a lehetőséggel. Az MLSZ nem.

– MOB-alelnökként hazabeszél.

-2012-ben választottak meg, így nincs közöm az olimpiai sikerhez.

-És a Csányi-ellenes akciókhoz? Először Lázár János uzsorásozta le, s most Kocsis Máté és Wintermantel Zsolt is nekiment. Kilövési engedély van az OTP- és MLSZ-elnökre?

– Nyilván nem léteznek hatalmi manőverek, ám a világot egyetlen nagy hatalmi összeesküvésnek látni tévedés. Nem beszéltem senkivel a Facebook-bejegyzésem előtt, utána sem hívott fel senki a Fidesz kampánysasfészkéből, hogy megveregesse a vállam. Ha nincs a Vági-nyilatkozat, valószínűleg nem érzem a késztetést, nem írok bejegyzést a Facebookra. Csányiék ezzel házhoz mentek a pofonért. Mi a búbánatért kellett másnap gyáva módon megköpni a lemondottat? Nehogy a fekália felcsapjon a tekintetes MLSZ-elnökségig? A Csányi-sajtótájékoztató külön történet, sőt mérföldkő, hiszen az a stílus, amelyet én, a twitterhuszár képviselek, mostantól végképp nem mondható szubkulturálisnak.

– Számon kéri, hogy – mínusz trágárság – beszólogat, miközben ön is beszólogat?

– Dehogy! Tényleg karmolom Sándor bácsi stílusát. Ezentúl viszont a tisztelt úri és elvtársi közönség legyen szíves a stíluskritikáját úgy megfogalmazni, hogy a Deutsch- és Csányi-féle stílus elfogadhatatlan. Vagy akkor fogalmazhat így valaki, ha őszes hajú, hatvanas bankár, ha meg 47 éves, sötét frizurájú politikus, akkor nem?

– A stadionépítés szükségességét hogy lehet megindokolni a 8:1 után?

– A sport infrastruktúrájának színvonala megragadt a rendszerváltoztatás előtti szinten, az állam adóssága óriási az ágazat felé. Stadionépítésben is. Más ágazatokkal összehasonlítva még ma is kevesebb forrás jut sportfejlesztésre, csakhogy – a többi terület fejlesztéseivel ellentétben – a sportlétesítményeké hazai forrásokból történik. Ezekre nem lehet EU-forrást felhasználni, oktatási, kulturális, szociális fejlesztésekre meg igen. Lehet tehát úgy tenni, mintha csak a sportot fejlesztené a kormány, ám ez nem átverés, hiszen a többi terület fejlesztési keretének csak 15 százaléka hazai forrás, a többi EU-pénz. Még az sem igaz, hogy az állam a futballra költené a legtöbbet a sportfejlesztéseken belül: 135 milliárd forint jut majd a következő nyolc évben 16 olimpiai sportág fejlesztésére. Az, hogy a stadionépítéseket az ellenzék támadja, azért is komikus, mert Mesterházy Attila még államtitkárként ugyanezt a tervet fogalmazta meg. A különbség annyi, hogy ők dumáltak, mi meg építünk.

– Az első Orbán-kormány alatt csak majdnem. Csányi Sándor adott önnek tanácsot is: értékesítse a méregdrágán, még minisztersége alatt vett, azóta sem használt stadionbeléptető rendszert.

– Azt sem tudom, hol van.

– Hogyhogy?

– Amikor nekiláttunk az egységes beléptető-, jegyértékesítő, térfigyelő rendszer kialakításának, régóta várt döntést hoztunk. 2002-ben új kormány jött- melynek győzelmét egyébként szolidan üdvözölte az MLSZ mai elnöke -, leállította a stadionfejlesztési programot, és arra kárhoztatta a megvásárolt rendszert, hogy a raktárban porosodjon. Eszem ágában sincs a történet miatt fülem-farkam behúzva a küszöb alatt járni: jól előkészített, közpénzekkel felelősen és szabályosan bánó döntést hoztunk. Az eszközök "csakazértis" tönkretétele, a rendszer fel nem szerelése botrányos. Gyurcsány Ferenc feljelentést tett az ügy miatt, kilenc órát töltöttem a rendőrségen, a szervezett bűnözés elleni központban. Tanúként hallgattak ki, aztán az MSZP-korány irányította rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. Engem is érdekelne egyébként, mi van azokkal az eszközökkel. Eladták? Kezén-közön eltűntek?

– Utána fogunk nézni.

– Érdemes lenne annak is, hogy az a rendszer hogyan működött volna. Csányi Sándor sem járna rosszul, ha így tenne, például nem kellene feltalálnia a langyos vizet. Ma ugyanis olyan rendszert építenek, amelyben a szurkolónak el kell menni a stadionba jegyet venni. Nekünk már megállapodásunk volt a postával, kulturális intézményekkel a jegyértékesítésről. A terv az volt, hogy ha Sátoraljaújhelyen bemegyek a postára, vehessek jegyet a Nemzeti Színháztól a fehérvári hokimeccseket át a győri focimeccsig bárhová.

– A 12 évvel ezelőtti programra ilyen pontosan emlékszik?

– Jó a memóriám.

– Azt hittük, nem. Twitterhuszárkodása azzal indult, hogy feltette a kérdést: " Ki a f… az a Thomas Melia?" Az amerikai külügyi helyettes államtitkár azóta elárulta lapunknak: önök 1990-ben találkoztak.

– Emlékeztem is rá, de az a bejegyzés nem erről szólt. A kormányt bíráltam benne, se azt vetettem fel, miért kell magyar államtitkároknak reagálni arra, hogy egy harmadrendű figura közepes nyilatkozatot tesz. Nem a kisebbrendűségi komplexusunk kifejeződése ez?

– A külföld aggódik a választások tisztaságáért, a bajai választásról kamuvideó került a netre, szavazatvásárlásról. Nem kellene behívni az EBESZ-t?

– Felesleges. Csak úgy tudnánk elkerülni, hogy utólag csalással vádoljanak, ha el sem indulunk… Ha veszítünk, az lesz a szöveg, hogy még csalással sem tudtunk nyerni; ha nyerünk, akkor az, hogy nyilván csaltunk. A tények akkor sem számítanak majd. Jól mutatja ezt a bajai szavazatvásárlós videó. Az MSZP csináltat egy felvételt az állítólagos fideszes szavazatvásárlásról, a hvg.hu a Fideszt gyanúsítgató címmel közli a klipet, végül Mesterházy műfelháborodik, csalással vádol minket, feljelentget. De most kivételesen kiderült az igazság. A történet sima világbotrány. A Baja-gate. Az a legkevesebb, hogy Mesterházynak és bűntársainak ezek után menniük kell.

– Önök meg azt mondják, Brüsszelben politikusok segítségével lobbisták fúrják a rezsicsökkentést. Látott már élő rezsicsökkentés-ellenes lobbistát Brüsszelben?

– Nyilván nem nálam lobbiznak. De hántsuk le az ügyről az értelmiségieket okkal zavaró, néha gyermekded és túlzó politikai körítést! Az üzleti élet szereplői megpróbálnak mindent megtenni, hogy a számunkra kedvezőtlen döntéseket megváltoztassák. Ezzel önmagában még semmi gond nincs.

– És kilobbizzák, hogy Tavares elítélje a kormányt? Nem lehet, hogy a politikus komolyan gondolja, amit ír?


- Nála más lobbisták jártak. Herczog Edit a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak legszórakoztatóbb önleleplezését írta meg az európai parlamenti képviselői pályázatában. Ő és társai mindent megtettek, hogy ott üsse az országot az Európai Parlament meg Tavares, ahol csak lehet – panaszolja-, most meg még nekik kell pályázniuk az EP-helyre? Hát, hiszen Göncz és Tabajdi elvtárs vállalták az oroszlánrészt a jelentés elkészítéséből! Cáfolhatatlan bizonyítékát adta ezzel annak, hogy amit mondtuk, az volt az igazság.

– Tavares cáfolta Herczog állításait.

– Tavares úr roppant elfogult karrier-politikus. Nem ezoterikus elkötelezettségből, lángoló baloldaliságától vezetve dönt. Frakciót váltott, átment a kommunistáktól a zöldekhez, akik azzal fizették ki, hogy ő lehetetett egy ilyen fontos jelentés gazdája. Ki készítette fel? Nyilván nem a Jókai utcából utazgatott valaki hetente: Göncz, Tabajdi, Herczog és Gurmai képviselők megoldották a feladatot.

– A szocialista EP-képviselők Bajnai Gordont támogató szöveget is írtak – állítólag ezért sem szerepelnek a jövő évi MSZP-s EP-listán. Ön szerint egy évvel a zászlóbontása utána komolyan veszik még Bajnait az EU-ban?

– Egy éve úgy fogadták európai baloldali körökben, hogy végre, itt az alternatíva, de kifulladt a lendület. Amikor egy év alatt sem sikerül megoldani az egyetlen politikai feladatot – létrehozni egy választási szövetséget – , akkor sajátjai is annak látják, ami. Amatőrnek.

– Könnyű dolguk lesz tehát jövőre.

– Amatőrök ellen is nehéz – lásd az andorrai meccset… Az amatőr a politikában is csíp, harap, rúg térd fölött, vagy azért, mert béna, vagy mert tudja, hogy csak így van esélye.

– Gyurcsány Ferenc viszont egyre népszerűbb. Őt ugye nem tekinti amatőrnek?

– Azon az oldalon a kanyarban sincs senki hozzá képest. Persze nincs az a csillagállás, amely alatt Gyurcsány akár egy önkormányzati szavazókörben győzhetne. Hosszú életet kívánok neki, de ha 180 évig él is, akkor sem nyerne országgyűlési választást. Ám ha az a kérdés, hogy a baloldali szavazó kit akar a Bajnai-Gyurcsány-Mesterházy hármasból, abban a csatában nyerhet.

– Ön hol folytatja jövőre? Európai Parlament vagy Országgyűlés?

– Bármelyiket szívesen csinálom.

– Többet keres, kevesebbet dolgozik, ha kint van – az a tuti állás, nem?

– Néha tevetrágya-szárazságú munka ez, de a magyar törvények alkotása sem mindig annyira lebilincselő, mint egy Coelho-regény. Az EP-ben is van azért értelmes munka. Árnyék-jelentéstevő vagyok épp egy ügyben, amely a kohéziós forrásokból 2-300 millió eurónyi pluszlehetőséget teremt Magyarországnak – van tehát ilyen is, nem csak az uborkagörbület szabályozása.