Index.hu interjú – 2014. november 1.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban gyakorlatilag visszavonta a netadót, ezzel párhuzamosan pedig bejelentette, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, annak szabályozásáról és a pénzügyi kérdéseiről. Egy órával később Kocsis Máté a Facebook-oldalán osztotta meg az információt: a konzultációt Deutsch Tamás fogja levezényelni. Deutschot telefonon értük el.

Mennyire lepte meg Orbán Viktor bejelentése?

Az elmúlt napokban a legkülönbözőbb műsorokban mondtam el az álláspontomat, határozottan bíztam abban, hogy ilyen döntés születik. Volt a dologban meglepetés, mivel azzal számoltam, hogy keddi egész napos Fidesz–KDNP-ülés juthat majd egy ilyen eredményre, de Orbán Viktor ezt megelőzve jelentette be. Gyorsasága meglepetés volt, de pozitív meglepetés.

És az meglepte, hogy önre esett Orbán Viktor választása, hogy levezényelje ezt a nemzeti konzultációt?

Reggel éppen autóztam, amikor hallottam a rádióban miniszterelnök úr bejelentését, majd körülbelül 40 percre rá megszólalt a telefonom. Orbán Viktor hívott, és felkért a konzultáció előkészítésére és lebonyolítására. Az ilyen kéréseknél az ember kér egy kis gondolkodási időt, de itt most azonnal igent mondtam.

Úgy értem, annak ellenére, hogy több vezető fideszes politikussal ellentétben ön elég határozottan ellenezte ezt az adót.

Jó, hogy ilyen döntés született végül, mert valahol félrecsúszott ez a vita. Én személy szerint helytelen elképzelésnek tartottam, de ha csak részben vagy teljesen helyes ötlet lett volna, akkor is azt mutatta az elutasítottsága, annak hevessége, mélysége, hogy indokolt lenne meghallgatni a kritizálók véleményét és levenni napirendről, nem pedig belefeszülni a helyzetbe, mert azzal mindenki csak veszíthetett volna.

Sokak szerint ez csak elodázása az adó bevezetésének.

A helyzet elég egyértelmű és világos. A 2015-ös adótörvények részeként módosítást nyújtott be a kormány, amit helyesen és pontosan internetadónak nevezünk, majd a demonstrálók véleményét meghallva visszavonta, és konzultációt kezdeményez. Tudom, hogy sokan viccelődnek ezzel az elnevezéssel, mert rendszerváltás előtti íze van, de ettől még sok ország csinálja, maximum máshogy hívja.

Hogyan kell elképzelni a konzultációt, mi lesz az ön feladata?

Hat órája ért ez a felkérés, tehát meglepő lenne, ha kidolgozott dologgal állnék elő, de az biztos, hogy ez egy olyan konzultáció lesz, ami több emberhez fog eljutni, mint a rendszerváltás óta bármelyik hasonló kezdeményezés. Már csak azért is fontos, hogy így legyen, mert nem szeretném, ha januárban arról szólnának a viták, hogy ez a kérdés miért van benne, az a kérdés pedig miért nincs. Nyilvánvaló, ha már az internetről van szó, az internet teremtette lehetőségeket ki kell használni, kell hogy legyen digitális formája is.

Például?

Nem akarok álszent lenni, nincs olyan, sok millió embert elérő konzultáció, amit nulla forintból meg lehet csinálni. De például egy mobilalkalmazást elképzelhető, hogy érdemes rá csinálni. Persze ha van önként jelentkező, aki megcsinálná, az a legjobb, de ha valaki korrekt áron lefejlesztené, arra érdemes lehet költeni, mert ezzel rengeteg emberhez eljuthatna a dolog.

Kérdésekről van már elképzelése?

Nagyon sok ember meghallgatása után fogok javaslatot tenni, hogy mik legyenek azok a kérdések. Láttam, hogy több helyen már megjelentek a vicces cikkek vicces kérdésekkel. Nem baj, az a lényeg, hogy minél több emberhez eljusson ez a vita. Szeretném, ha mindenki elmondaná a véleményét: tartalomszolgáltatók, újságírók, közintézmények, vállalkozók, online iparágakban dolgozók, fogyasztók, magyar digitális startup vállalkozások. Két hónap alkalmas arra, hogy januárban ne arról szóljon a vita hogy miért erről van szó. Hétfőre alaposan végiggondolom, hogy mi lesz a lépéssor, kit, mikor, milyen formában szeretnék megkérdezni.

Az, hogy ön határozottan ellenzi a netadót nem fogja befolyásolni az egész konzultációt?

Remélem az én véleményem csak segíteni fog. Egyébként ez egy win-win nap. Győztesnek érzi magát okkal az is, aki akár csak egy lájkkal, kommenttel kinyilvánította nem tetszését ezzel az adóval szemben, és győztesnek érezheti magát a kormány és a kormánypárti politikusok is, mert ma bebizonyosodott, hogy képes a kormány az emberek véleményét megfogadni.

Annyit még hozzátennék, hogy Magyarországon sok nagyon sikeres infokommunikációs startup cég van, személyes kedvencem például a Prezi. Mi az akadálya annak, hogy Magyarország digitális középhatalom legyen?

Elsőre azt mondanám, hogy például az olyan dolgok, mint az internetadó.

Nekem az a véleményem, hogy az internetadó nem jó. De remélem sokkal gyorsabban fogunk közösen fontosnak tartott célokhoz eljutni. Ha látjuk, hogyan jutunk el ahhoz, hogy digitális infohatalom legyünk, akkor már megérte. Szeretném, ha ez a nemzeti konzultáció segítene ebben, legalábbis én ilyen ambiciózusan kezdek neki. Összetett kérdés, szól egyrészt pénzügyi szabályozásról, másrészt műszaki fejlesztési dolgokról is. És azt is hozzátenném, hogy Magyarország egy nagyon jó digitális fejlesztési programot tett le az unió asztalára.