Egyéb

Innováció a fenntartható növekedésért: az európai biogazdaság

Innováció a fenntartható növekedésért: az európai biogazdaság

2013. 04. 23.

Deutsch Tamás véleménytervezetében arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a biogazdaság rendkívül fontos szerepet játszik a munkahelyteremtésben, a források fenntartható használatában, a fosszilis üzemanyagoktól való függőség csökkentésében, a hatákonyabb (alacsonyabb költségű, környezetbarát) termelésben. Munkahelyteremtő képessége különösen jelentős a mezőgazdaság területén.

Huszonhét 27 módosító indítványt nyújtottak be a véleménytervezethez az európai parlamenti képviselők. A módosítók egy része azokat a gondolatokat mélyíti el, melyeket Deutsch Tamás is hangsúlyozott (összhang az Európa 2020 Stratégiával, a biogazdaság jelentős növekedési potenciálja, a kutatás és innováció fontossága az olaj-alapú gazdaságból a biogazdaságra való átállásban, a biogazdaság foglalkoztatásban betöltött szerepe).

Ezen kívül a módosító indítványokat benyújtó kollégák kiemelték, hogy az üzemanyagokat az élelmiszertermelési lánc melléktermékeiből és nem fogyasztásra alkalmas termékekből kell előállítani. Felhívták a figyelmet, hogy a biogazdaság munkahelyteremtési potenciálja elősegíti a fiatalok foglalkoztatását. Aláhúzták, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a biogazdaságnak valóban kizárólag pozitív hatásai legyenek, és ne a biodiverzitás csökkentéséhez, és a környezet károsításához járuljon hozzá.

Egy kolléga emlékeztetett az Európai Szociális Alap képzésben, átképzésben és élethosszig tartó tanulásban betöltött szerepére, és ebben az összefüggésben üdvözölte az Európai Szociális Alap minimum 25%-os részarányát a teljes kohéziós politikai költségvetésben. Deutsch Tamás emlékeztetett, hogy a 25%-os részarány tekintetében szükséges kellő rugalmasságot biztosítani a tagállamoknak, hiszen a foglalkoztatást nem kizárólag a képzés segíti elő, legalább ilyen fontos a megfelelő infrastrukturális feltételek biztosítása is, melyet például az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásai támogatnak.