Költségvetés

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan a 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv javaslata

2019. 10. 10.

Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul jelentősen csökkentené a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is. A magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy a magyarországi régiók 24%-os forrásvesztést szenvedjenek el. Teljesen elfogadhatatlan továbbá számunkra a Magyarország esetében javasolt 16,4%-os vágás a közvetlen kifizetések és a 26,6%-os forrásvesztés a vidékfejlesztési támogatások terén a Közös Agrárpolitikában. 

A Bizottság által bevezetni kívánt új jogállamisági mechanizmus megkerüli a szerződéses rendelkezéseket és duplikációt hoz létre a már meglévő eszközökkel. Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható, ún. jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését. 

Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra.

Az uniós tervek tükrében, amelyek hátrányos helyzetbe hoznák a magyar régiókat, különösen szomorú a magyar ellenzék arra vonatkozó próbálkozása,  hogy a jövőben ne Magyarországon döntsenek arról, hova jutnak az uniós fejlesztési pénzek. Egyedül a magyarországi ellenzék az, amely minden erőt és energiát arra fordít, hogy minél kevesebb pénzt kapjon Magyarország és a magyar emberek. Életveszélyes, Magyarország ellen nyílt támadást jelentő elképzelés ez, melynek értelmében elveszik a Magyarországnak járó fejlesztési pénzeket.