Költségvetés Ellenőrzés

Jelentés a Leader vidékfejlesztési programról

2010. 11. 30.

A szakbizottság ülésén tárgyalták az Európai Számvevőszék különjelentését, melyet az úgynevezett Leader programról készített. A program egy alulról építkező vidékfejlesztési támogatási rendszer, melyben a támogatandó projektekről szóló döntés jogát helyi akciócsoportokhoz delegálják. A Leader program célja a hatékonyság, az eredményesség és a helyi érdekek érvényesülésének előtérbe helyezése.
Az összességében sikeres program vizsgálata során komoly problémákat tárt fel az Európai Számvevőszék. A Leader program döntési eljárásának hibái visszaélésekre adtak lehetőséget. Különösen nagy gond az, hogy a tíz évvel ezelőtti számvevőszéki ajánlásokat több esetben figyelmen kívül hagyták, az abban foglalt konkrét javaslatokat nem hajtották végre.

Deutsch Tamás volt a szakbizottságban a Leader program működéséről készített jelentés néppárti témafelelőse. A szakbizottsági vita során a felszólalásában támogatta a jelentést. Kifejtette, hogy továbbra is fontos a Leader program, mert biztosítja a helyi érdekek érvényesülését a támogatások odaítélésének folyamatában. Megjegyezte, hogy mindenképpen szükséges a szabályozás átalakítása és szigorítása, hiszen amíg a rendszer működésével kapcsolatban pénzügyi lebonyolítási problémák állnak fenn, addig összességében magát a programot sem lehet jól működőnek tekinteni.

Deutsch Tamás támogatta az összeférhetetlenségi nyilatkozat kötelezővé tételét is, ami azt jelenti, hogy a döntéshozatalban résztvevők írásban kijelentik, hogy semmilyen érdekeltségük sincsen a támogatott programokban, valamint az azokkal kapcsolatos fejlesztésekben, illetve kivitelezésükben. Hozzátette azt is, hogy az átláthatóság növelése érdekében a helyi akciócsoportok üléseiről, tanácskozásairól jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet elérhetővé kell tenni a nyilvánosság számára. A néppárti képviselő nem értett egyet a számvevőszéki ajánlások közül a már megvalósulási szakaszban lévő projektek támogatásának kizárásával, hiszen ha egy projekt sikeres, akkor a további források megítéléséből történő kizárása a szabályok merev és életidegen alkalmazását jelentené – mondta el Deutsch Tamás a szakbizottsági ülésen.