Európai Parlament

Kiállunk a magyar polgároknak járó regionális fejlesztési forrásokért

2019. 02. 13.

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülése elsöprő többséggel támogatta az európai kohéziós politika jövőjével foglalkozó közös rendelkezésekkel kapcsolatos jelentést. Deutsch Tamás, az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának néppárti tagja örömének adott hangot, hogy az előterjesztésben számos módosító javaslata helyet kapott. A fideszes képviselő többek között a kohéziós politika költségvetésének fenntartására, a társfinanszírozási arányok növelésére, az előfinanszírozási ráta emelésére valamint a makrogazdasági feltételesség enyhítésére nyújtott be módosító javaslatokat.

„Az Európai Bizottság tervei szerint a kohéziós politika költségvetése kevesebb lenne a jelenleginél a 2021-2027 közötti időszakban. Tekintettel arra, hogy a kohéziós politika az Unió legfontosabb befektetési politikája, mely minden tagállam számára előnyös, elfogadhatatlan, hogy csökkenjen a költségvetése” – mondta el a szavazás kapcsán a fideszes politikus. „A bizottsági javaslat nem csupán a regionális fejlesztések költségvetését csökkentené, de az előfinanszírozási arányokat is, továbbá emelné a tagállami társfinanszírozás mértékét. Ezek a rendelkezések nehezítik a kohéziós forrásokhoz való hozzáférést, a végkedvezményezettek helyzetét, ezért mindenképpen szükségesnek láttam változtatni rajtuk a parlamenti előterjesztésben” – tette hozzá Deutsch Tamás.

A jelentésben megjelenik a bevándorlók fogadásának és integrációjának kohéziós alapokból történő finanszírozásának lehetősége. „Teljességgel elfogadhatatlannak tartom, hogy nem csupán a tagállamok és a régiók fejlesztését szolgáló kohéziós források összegét akarja csökkenteni a Bizottság, de ráadásul a bevándorlók fogadására és integrációjára további pénzeket akar elvenni a már eleve alacsonyabb kohéziós politikai költségvetésből. Ezeket a javaslatokat fideszes és kereszténydemokrata képviselő társaimmal nem tudtuk támogatni a mai plenáris szavazás során” – zárta gondolatait Deutsch Tamás.