Költségvetés Ellenőrzés

Nagy többséggel elfogadták a Deutsch-jelentést

2010. 03. 17.

A szavazást megelőzően Deutsch Tamás megköszönte kollégáinak, ill. a banknak a jelentés elkészítése során tapasztalt konstruktív együttműködést és támogatást, aminek segítségével egy megfelelően előkészített dokumentumot tudott a szakbizottság elé terjeszteni. A Fidesz európai parlamenti képviselője a jelentés elfogadás kapcsán megjegyezte, kifejezetten örül annak, hogy valamennyi frakció támogatta javaslatait, illetve az előzetesen egyeztetett újító szándékú módosításokat is.

A jelentés előkészítése során Deutsch Tamás a közelmúltban Luxemburgban folytatott személyes megbeszéléseket Philip Maystadttal, az EBB elnökével, aki megköszönte a képviselőnek az EBB tevékenységét érintő javaslatait, és kifejezte elkötelezettséget az Európai Parlamenttel folytatandó intenzív kapcsolattartás és párbeszéd mellett. A bank vezetésével folytatott luxemburgi megbeszélések során Deutsch Tamás tájékozódott az EBB uniós és Európán kívüli befektetési politikájáról, a jogkövetési és adatszolgáltatási normák betartásáról, valamint a bank kommunikációs stratégiájáról.

A magyar néppárti képviselő jelentésében üdvözölte, hogy az EBB a gazdasági válság hatására gyorsan és jelentősen bővítette hitelezési tevékenységét, ennek keretében külön figyelmet fordított a kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatására. A jelentésben hangsúlyos elemként szerepel az offshore pénzügyi központok kérdése, amelynek kapcsán a banknak szigorúan érvényesítenie kell azt az elvet, hogy az uniós adófizetők pénze a kihelyezett pénzügyi támogatások révén ne kerülhessen adóparadicsomokba.

A magyar néppárti képviselő jelentését olyan szempontokkal is kibővítette, mint az uniós konvergencia-régióknak nyújtandó további finanszírozás szükségessége, illetve újító javaslataként kiemelt hangsúlyt kapott, hogy az EBB a jövőben hozzájárulhatna az Unió makro-régiókra, így a Duna-stratégiára vonatkozó programjainak finanszírozásához is. A jelentés végül az új EU 2020 elnevezésű tíz éves időszakra kiterjedő uniós növekedési és foglalkoztatási stratégia kapcsán felhívja az EBB-t arra, hogy hitelezési tevékenységével segítse elő az új európai versenyképességi célkitűzések megvalósítását.