Európai Parlament

Nincs egységes recept a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtéséhez

2021. 01. 22.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elkötelezett az olyan átfogó rendelkezések mellett, melyek Európa-szerte hatékonyan támogatják a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítását. Fontos azonban, hogy e küzdelem során tiszteletben tartsuk a tagállamok hatásköreit, valamint bízzunk a már meglévő jól bevált gyakorlatokban.

A héten az EP elfogadta a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság (FEMM) jelentését a COVID-19 okozta válság és a válságot követő időszak nemi dimenziójáról. A dokumentum kiemeli a válság, európai nőkre gyakorolt következményeit, sürgeti ezek kezelését, valamint uniós és a tagállami intézkedésekre tesz ajánlásokat. Delegációnk azonban tartózkodott a jelentés végszavazásánál, mert az az ideológiai szempontok által vezérelt Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgeti. Magyarország elkötelezett a nők elleni erőszak felszámolása mellett, és ezt számos határozott kormányzati fellépéssel garantálta. Tagállami hatáskörbe avatkozó dokumentumok támogatására azonban nem vagyunk hajlandóak. 

Az uniós nemi esélyegyenlőségi stratégiának együttműködésre kell törekednie a tagállamokkal, ahelyett, hogy megosztó rendelkezéseket kényszerítenének rájuk. A nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem, illetve rájuk vonatkozó szociális- és adópolitikák terén tiszteletben kell tartani a tagállami kompetenciákat és ösztönözni kell a bevált gyakorlatokat. Magyarország kormánya tíz éve töretlenül küzd a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdításáért, s a családok boldogulásának biztosításáért. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, az otthonfelújítási támogatás, a sokgyermekes édesanyák szja-mentessége mind-mind ebbe az irányba mutatnak. Az EP-nek az ilyen és ehhez hasonló nemzeti kezdeményezések uniós szintre emelését kellene elősegítenie, ahelyett hogy tagállami hatáskörbe tartozó kérdésekben akar a tagállamokra nyomást gyakorolni. EP-delegációnk ezért nem támogatta az uniós nemi esélyegyenlőségi stratégiáról szóló jelentést. 

Megszavaztuk viszont a nemek közötti digitális szakadék megszüntetéséről szóló jelentést, ez ugyanis összhangban áll prioritásainkkal.  Fontos, hogy már a korai szakaszban leküzdjük az oktatási és szakmai akadályokat és mindenki számára egyenlő esélyeket teremtsünk a fejlődésre, ezzel is biztosítva a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósulását.