Egyéb

Orbán: az észak-afrikai gazdasági migránsokat otthon kell tartani

2011. 05. 04.

Orbán „a magyar elnökség legnehezebb kérdésének” nevezte az afrikai válságot. Kijelentette, hogy Magyarország szolidáris Olaszországgal és Máltával, és „mindent megtesz a két országra nehezedő teher enyhítésére”.

„Világosan különbséget kell tennünk a politikai menekültek és a gazdasági migránsok között, akkor is, ha időnként nehéz különbséget tenni az elviselhetetlen nyomor és az elviselhetetlen üldöztetés között” – szögezte le Orbán. „A politikai üldözötteket be kell fogadni. Nemcsak az ő személyük miatt, hanem a saját értékrendünk és érdekeink miatt is. Az európai demokráciáknak az a kulcsuk, ha az európai polgárok hihetnek abban, hogy bizonyos értékek megkérdőjelezhetetlenek. Ennek tesztje, hogy készen állunk-e a menekültek befogadására” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

A gazdasági migránsok befogadását viszont ellenezte. „Én határozottan nemet mondok a gazdasági migránsok befogadására” – jelentette ki Orbán, és hozzátette, hogy a demográfiai problémákat nem migránsok befogadásával kell megoldani. „Annak a civilizációnak, amely saját erejéből nem képes megoldani demográfiai problémáit, meg vannak számlálva a napjai” – mondta Orbán.

A magyar kormányfő azzal érvelt a gazdasági kivándorlók befogadása ellen, hogy az EU-nak megvannak a demográfiai tartalékai, amelyek szükségtelenné teszik az észak-afrikai gazdasági menekülök beengedését. Ez a tartalék „a Balkán-enklávé, amelyet be kellene fogadni” és amelyet minden oldalról NATO- és EU-tagállamok vesznek körül, valamint a sokmilliós leszakadt roma lakosság. A cigányságról szólva Orbán hangsúlyozta, hogy sok millió olyan emberről van szó, aki „a munkaerőpiacról kiesett, és akit vissza kellene vinni a munkaerőpiacra. Orbán szerint „ez még mindig sokkal ésszerűbb döntés, mint a külföldi gazdasági migránsok befogadása”.

A magyar kormányfő szerint „ha Európa tömegével fogadná be az észak-afrikai migránsokat, azzal elszalasztaná az Észak-Afrikával való szövetség történelmi lehetőségét”. „A szövetségnek nem arra kell épülnie, hogy befogadjuk vagy becsaljuk az észak-afrikaiakat. Otthon kell őket tartanunk” – érvelt Orbán. Új Marshall-segélyt kell adnunk Észak-Afrikának – tette hozzá.

Az észak-afrikai menekültkérdés és a schengeni közös határőrizeti rendszer összefüggéséről a miniszterelnök kijelentette: „Meggyőződésünk, hogy a francia-olasz megállapodás nem lehet akadálya a schengeni rendszer további bővítésének”. Hozzátette, hogy „Schengen az Európai Unió értéke, fenn kell tartani, meg kell erősíteni”, de létre kell hozni egy olyan mechanizmust, amely veszély esetén képes megvédeni a tagállamokat.

Orbán Schengent ugyanolyan vívmánynak nevezte, mint az eurót, és a bővítési politikát. Utalt arra, hogy mindezekben az ügyekben az EU válaszút elé került. Úgy vélte, hogy az euró és az eurózóna megerősítésére hozott döntések irányát kell követni, a schengeni övezetet és a bővítési folyamatot egyaránt konszolidálni kell, és nem szabad tőlük visszalépni. „Egyik európai vívmányból sem szabad engedni”, nélkülük Európa nem lehet erős – figyelmeztetett Orbán Viktor.

„A nehézségekkel bátran szembe kell fordulni, fel kell venni velük a harcot, és le kell őket győzni” – zárta felszólalást a magyar kormányfő.