Európai Parlament

Pénzügyi szabálytalanságok Martin Schulz elnöki tevékenységét illetően

2017. 03. 24.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága március 22-én szavazott a 2015. évi zárszámadási jelentésekről. Az Európai Unió intézményeinek szabályos működését és pénzügyi gazdálkodását ellenőrző szakbizottság kifogásokat fogalmazott meg az EP korábbi elnökével szemben.

Martin Schulz a 2014. évi európai parlamenti választási kampány során követett el olyan szabálytalanságokat, melyeket a szakbizottság már kifogásolt. Korábban már nyilvánosságra került, hogy az Európai Parlament előző elnöke, jelenleg már a német szociáldemokrata párt elnöke és kancellárjelöltje nem mondott le brüsszeli napidíjáról még akkor sem, amikor már csak kampánytevékenységet folytatott. Az EP elnöki kabinetjét pedig az intézmény költségén utaztatta a különböző kampányrendezvényekre.

Deutsch Tamás, a zárszámadásért felelős néppárti képviselő a szavazás után elmondta: a korábban ismert szabálytalanságokon túl fény derült arra is, hogy Martin Schulz az EP szigorú személyzeti szabályait figyelmen kívül hagyva hozta helyzetbe és segítette magas beosztásokba kabinetjének tagjait. Martin Schulz az Európai Parlament költségvetéséből saját maga döntött olyan külön juttatásokról saját közvetlen munkatársainak, melyekre semmilyen jogalapja nem volt.

Az elfogadott zárszámadási jelentés tartalmazza ezeket a kifogásokat és kéri az EP főtitkárát az akkori döntések felülvizsgálatára. „Példátlan, hogy egy uniós csúcsintézmény vezetője szabálytalanul és sajátjaként gazdálkodik annak költségvetésével, kötelességünk megtenni mindent annak érdekében, hogy a szabálytalan döntéseket visszavonják és adott esetben a szabálytalanul kifizetett pénzeket visszafizessék” – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Háttér: A Költségvetési Ellenőrző Bizottság jelentése külön említi Martin Schulz 2015. október 21-én és december 15-én hozott döntéseit, melyek szabályossága kétséges, és kéri a főtitkárt ezek felülvizsgálatára. A zárszámadási plenáris vitát követően jelentésről az Európai Parlament plénuma előreláthatóan április 27-én szavaz.