Pestisrácok interjú – 2015. október 13.

Az Európai Bizottságnak még az uniós jog is smafu, ha Gyurcsányék védelméről van szó

Az összeférhetetlenség, mint uniós jogi norma és közösségi alapvetés megtartása, vagy kiüresítése a tétje az Altus-ügynek – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő. Kérdésünkre nyomatékosította, miután a botrányos ügyben a napnál is világosabb, hogy összeférhetetlenség miatt Gyurcsány Ferencék cége nem nyerhetett volna az uniós közbeszerzésen, és nem tehetne zsebre 1,5 milliárd forintnyi közösségi pénzt, így a kérdés csak az, Brüsszel fittyet hány-e a saját maga által megalkotott szigorú szabályokra. “Az uniós jogi ajánlások figyelembevételével elfogadott magyar közbeszerzési törvény értelmében az Altus Zrt. nem is indulhatna hazai közbeszerzésen, miközben a közösségi tenderen indulhatott is, nyerhetett is. Hogy is van ez?” – tette fel a kérdést Deutsch Tamás. A politikus leszögezte, az ügy vége nem lehet más, mint az Altus uniós szerződésének semmissé nyilvánítása és a Gyurcsányéknak utalt pénz visszafizetése.

Fordulat állt be az Altus-botránnyal kapcsolatos európai uniós viszonyulásban, csütörtökön ugyanis az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának koordinátorai foglalkozni fognak Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége, az Altus vezette konzorcium által elnyert európai bizottsági közbeszerzés ügyével – mondta a PestiSrácok.hu-nak Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő. A politikus kiemelte, ha ebben az esetben nem merül fel a politikai összeférhetetlenség, akkor az ennek a rendkívül fontos uniós szabálynak a kiüresedését jelenti. Ezért foglalkozik az EP költségvetési ellenőrző bizottságának koordinátori értekezlete az üggyel – tette hozzá.

Az összeférhetetlenség, mint uniós jogi norma és közösségi alapvetés megtartása, vagy kiüresítése a tétje az Altus-ügynek – nyilatkozta portálunknak Deutsch Tamás. Kérdésünkre nyomatékosította, miután a botrányos ügyben a napnál is világosabb, hogy összeférhetetlenség miatt Gyurcsány Ferencék cége nem nyerhetett volna az uniós közbeszerzésen, és nem tehetne zsebre 1,5 milliárd forintnyi közösségi pénzt, így a kérdés csak az, Brüsszel fittyet hány-e a saját maga által megalkotott szigorú szabályokra. “Az uniós jogi ajánlások figyelembevételével elfogadott magyar közbeszerzési törvény értelmében az Altus Zrt. nem is indulhatna hazai közbeszerzésen, miközben a közösségi tenderen indulhatott is, nyerhetett is. Hogy is van ez?” – tette fel a kérdést Deutsch Tamás.

Ismertette, az Európai Néppárt határozott álláspontja az, hogy nem lehet kiüresíteni az összeférhetetlenségi szabályokat, köztük a politikaiakat sem. A Fidesz EP-képviselője szerint a politikai összeférhetetlenségi szabályok alapján az Altust már a pályázatból is ki kellett volna zárni. Deutsch Tamás emlékeztetett, hogy összesen több mint 1,5 milliárd forint értékű az a közbeszerzés, amelyen a volt miniszterelnök cége által vezetett konzorcium nyert.

Azon kérdésünkre, hogy szerinte elképzelhető-e szerződésbontás, a politikus azt válaszolta: ha egy pályázat győztese az uniós közbeszerzés rendjének egyik alapvető szabályát sérti meg, akkor a következmény nem lehet más, mint a vele kötött szerződés semmissé nyilvánítása és a neki kiutalt pénz visszafizetése. “Ennek az ügynek a vége sem lehet más” – tette hozzá a politikus.

“Biztató, hogy elindult a helyzet tisztázása és a felelősség megállapítása. Az uniós intézményrendszerek lassúságát ismerve hónapok kérdése, mire pont kerül az Altus-botrány végére. Walter Deffaa, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatója védi a mundér becsületét, magyarázza a bizonyítványt, és azzal a magyarázattal legalizálja a szerződést, hogy a közbeszerzés tartalma miatt nem merülhet fel az összeférhetetlenség. A Deffaa-i logika alapján ugyanakkor egyetlen uniós közbeszerzési pályázatnál sem lehetne figyelembe venni az összeférhetetlenséget, ami jogi és uniós nonszensz – fejtette ki Deutsch Tamás.

A politikus feltette a kérdést, ha az összeférhetetlenség nem áll fenn egy olyan céggel szemben, amelynek száz százalékos tulajdonosa egy aktív pártpolitikus, egy parlamentben is helyet foglaló párt elnöke, és akinek felesége a vállalkozás vezérigazgatója,akkor mi az a helyzet, mi az a szituáció, amelyre érvényesül a politikai összeférhetetlenség.

SZARVAS SZILVESZTER – PestiSrácok.hu