Hírek

Titkolózik az Európai Bizottság a Soros-Juncker találkozóról

2017. 07. 05.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő elsőbbséget élvező írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz az április végi brüsszeli Soros-Juncker találkozó ügyében. A június 1-én benyújtott kérdések válaszadási határideje június 22-án lejárt, ám a Bizottság azóta is adós a válaszával. Miért titkolózik vajon a Bizottság?

Az Európai Bizottság csupán szűkszavúan tájékoztatta a nyilvánosságot a Soros-Juncker találkozóról. Az átláthatóság, a dokumentumokhoz való nyilvános hozzáférés azonban minden uniós polgárt megillet, ezért fontos, hogy az Európai Bizottság megfelelő tájékoztatást adjon a találkozó hátteréről.

A fideszes EP-képviselő aziránt érdeklődött a Bizottságnál, hogy ki kezdeményezte a találkozót, mi volt a találkozó célja, valamint hogy hozzáférhető-e a találkozóról készült jegyzőkönyv.

Az Európai Bizottság azonban továbbra is titkolózik, a határidő lejártával sem érkeztek válaszok a benyújtott kérdésekre. Az Európai Parlament illetékes osztálya is érdeklődött már a késedelem okáról, de az Európai Bizottság kitérő választ adott.

„Állami vezetőknek járó protokolláris körülmények között folytatott megbeszéléseket az Európai Bizottság elnöke Soros György amerikai milliárdos spekulánssal, de a találkozó részleteiről és hátteréről a Bizottság az intézményi és átláthatósági szabályokat semmibe véve titkolózik, és kitérő válaszokat ad az írásbeli kérdések megválaszolásáról az Európai Parlamentnek. Felháborító, hogy hetekkel a határidő lejárta tán még mindig nem érkezett válasz az írásbeli kérdésekre” – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.

Háttér: Deutsch Tamás az alábbi kérdéseket intézte az Európai Bizottsághoz:

1.  Melyik fél kezdeményezte a találkozót?

2. Milyen információk alapján hozott döntést az Európai Bizottság elnöke a hivatkozott találkozó létrejöttéről?

3. Milyen napirendi pontokra épült a találkozó, hol férhető hozzá a köz számára a találkozó írásos emlékeztetője, jegyzőkönyve?