Tud-e annyi pénzt szerezni Deutsch, mint Kubatov? – interjú az MTK elnökével

Az MTK nem elsősorban a játékoseladásokra alapozza a jövőben a klub anyagi helyzetét - mondta a pepsifoci.hu-nak adott interjújában Dr. Deutsch Tamás, a klub elnöke. A klubnak hosszú ideje szurkoló politikus vállalja, hogy romantikus alkat, szerinte Abramovics is az volt a Chelsea-nél. Beszél arról, miért fáj neki, ha valaki nemzeti ügyként emlegeti a Fradit. Az örök rivális kapcsán arról is szót ejt mi a különbség közte, és a Fradi elnöke között, és miért örül annak, hogy nincs Kubatov helyében. Szerinte nem eleve elrendeltetett az, hogy az MTK-stadionba kevesen járjanak ki, igenis meg lehet növelni jelentősen a nézők számát. Alábbi cikkünkből kiderül, miért tart háromnál is több lépésnyi távolságot az öltözőtől a csapatot a törökországi edzőtáborba is elkísérő elnök, de Deutsch Tamás arra is választ ad, mi az alapvető nézetkülönbség közte és Várszegi Gábor között. Interjú.

Eddig elmondása szerint egyszer járt csak az MTK-öltözőjében, és a következő alkalmat akkorra ígérte, ha a csapat a BL-be jutást ünnepli. Hogyhogy most mégis itt van a csapattal az edzőtáborban?
– Az ígéretemet azóta is tartom, hiszen az öltözőbe nem járok be, de abban semmi kivetnivaló nincs, hogy Domonyai László vezérigazgató úrral elkísértük a csapatot. Várszegi Gábor távozása után az MTK többségi tulajdonosának képviselőjeként kötelességemnek éreztem, hogy a játékosoknak is első kézből elmondjam a változásokat, sőt, a nem létező MTK igazgatósági elnöki és klubelnöki szobám ajtaja – hiszen nincs irodám az MTK-nál – létező módon minden játékos számára nyitva áll. De klubvezetőként nem a három, hanem a 3+1 lépés megtartása mellett vagyok. Sok magyar klubtulajdonos működését láttam, és volt két olyan tapasztalatom, amit minden körülmények között szeretnék elkerülni. Tapasztaltam olyat, hogy valaki a meglévő hatalmi helyzetével – tudatosan vagy sem – akár indulatos telefonbeszélgetések révén szólt bele a csapatösszeállításba, és így egy edzőt nehéz helyzetbe hozott, hiszen mégiscsak tőle kapja a fizetését, tőle kap pénzt az igazolásokra. Garami Józsefnek nagy tisztelője vagyok, sokat beszélünk, sokat tanulok tőle – de senkit nem akarok riogatni, nem akarok edző lenni. A másik rossz tapasztalat az volt, amikor olyat láttam, amikor már-már haverkodás szintjére süllyedt le a tulajdonos és a játékos közti kapcsolat. Egy tulajdonos füle mindig teleduruzsolható, pláne egy kávé mellett, és ez befolyásolhatja a döntését. Ezt szeretném elkerülni, az én esetemben ilyesmi aligha képzelhető el.

Véleménye azért nyilván van a játékosok őszi teljesítményéről, hiszen a csapat jelenleg kilenc pontos előnnyel biztosan robog az NB I felé.
– Az MTK tavaly sajnos kiesett, és akkor minden szereplő – játékosok, szakmai stáb, a klub régi és új tulajdonosai, drukkerek – magától értetődően azt tűzték ki célként, hogy egyből jussunk vissza, meggyőző játékkal. Innen nézve akár azt is lehet mondani, hogy egy szót sem érdemelne ez a magabiztos előny, de ez nagyon alulértékelné azt a teljesítményt, amit a csapat elért. Ilyen fölénnyel vezetni azért jelent valamit, ha jól tudom, annak idején épp az MTK korábbi másodosztályú szereplése során fordult elő – ráadásul még a két pontos rendszerben -, hogy valaki kilenc ponttal vezessen riválisai előtt, ez egy elismerésre méltó teljesítmény. De egy elfogadható eredmény van: a feljutást kiharcolni, ha lehet, akár már 1-2 vagy akár több körrel a vége előtt. Tiszteletreméltóak a Gyirmót vagy a Tatabánya erőfeszítései, hiszen megerősített csapatokra a másodosztályban is szükség van, de ekkora ponthátrányt behozni igazából nem lehet, hanem csak elveszíteni lehet azt.

A klub legutóbbi NB II-es szereplés egy új korszakot hozott, hiszen Várszegi Gábor akkor állt a csapat mellé – most ellenben kivonult. Megint egy új korszak indult el ezzel?
– Akkor, 1994-ben nem csak egyszerűen kiesett a csapat, hanem az alapvető anyagi háttér alapjai roppantak meg, Várszegi úr akkor megmentőként érkezett. Most jobb helyzetből indulunk, és ha a kedvezőbb helyzetből legalább oda el tudunk jutni eredményességben, a biztos anyagi háttér terén vagy az utánpótlás nevelésben, akkor nagyon elégedettek leszünk. Nagy tisztelője voltam annak a munkásságnak, amit Várszegi Gábor az MTK élén tett, és nem gondolom, hogy illetlenséget követnék el személyével szemben akkor, ha azt mondom, köztünk véleménykülönbség elsősorban abban volt, hogy lehet-e több meccsrejáró szurkolója az MTK-nak. Én azt vallom, hogy nem eleve elrendeltetett az, hogy az MTK kis nézőszám mellett játsszon folyamatosan. Én ezt másként látom, szerintem vannak adottságai ennek a klubnak, vannak gyenge pontjai is, ez az egyik ilyen pont. De az, hogy ez változtathatatlan lenne, abban már nem hiszek. Lehet, a véleménykülönbségünk a generációs különbségből fakad, és egyszer majd én is belátom, hogy neki volt igaza ezen a téren, de most nem ezt az álláspontot képviselem.

Mire alapozza azt a reményét, hogy jelentősen megnövelhető a Hidegkuti-stadion átlagnézőszáma?
– A férfi kosárlabda a legjobb példa, szakértők szerint az európai élmezőnyhöz képest abban a sportágban nagyobb a szakadék, mint a hazai klubfutballban. De ott mégis rendre telt házas meccsek vannak, én hiszek abban, hogy jobb infrastrukturális körülmények között, közönségszórakoztató futball mellett ez elérhető a fociban is.

A magyar foci állapotát, a szikár tényeket ismerve nem túl romantikus elképzelés ez?
– Visszakérdeznék? Abramovics Chelsea-s szerepvállalása mögött nem volt romantikus elképzelés? Vagy amikor a Manchester City arab befektetői arról beszéltek, hogy BL-döntő a cél, illetve, hogy megelőzzék az elsőszámúnak mondott Unitedet? A hasát fogta a röhögéstől a világ akkor, amikor ez szóba került. És ehhez nem csak pénz kellett, a pénz ebben az esetben egy ilyen típusú romantikus elképzeléshez volt hozzárendelve.

De a pénz szerepe megkerülhetetlen, az MTK pedig a hírek alapján nem dúskál az anyagiakban, pláne, hogy most vonult ki a klub mögül Magyarország egyik leggazdagabb embere.
– Ebben nincs vita, nagyon fontos a pénz szerepe is. Kezdjük a jelenlegi helyzettel. A másodosztályú bajnokságban az elért eredményünkkel szinkronban van a költségvetésünk, ahogy az élen állunk a pályán, úgy az anyagiak terén is a TOP-élmezőnyben vagyunk. Erre az idényre a biztos anyagi hátterünk megvan. Az említett látványos, közönségcsalogató futballhoz szükséges erőforrások viszont még most, ezen a télen nem állnak rendelkezésünkre, de ezt megoldani az új tulajdonosi körnek a feladata.

Hogyan?
– Azt a mondatot ne várja tőlem, amely úgy kezdődik, hogy nagyon előrehaladott tárgyalásokat folytatunk…Megmosolyogtató, bosszantó, elcsépelt mondat, mint ahogy az is, ha valaki úgy indítja a szerepvállalását, hogy három éven belül elérhető BL-csoportkörről, megszerezhető világsztárról, két éven belül megépülő stadionról regél. Nagyon sokan voltak, akik így kezdték klubvezetői karrierjüket, ebbe a körbe nem lenne nagy érdem beállni. Szisztematikus, apró munkát ellenben ígérhetek, az MTK-nak van ugyanis egy fejlesztési elképzelése, annak végrehajtásának már mutatkoznak nagyon kézzelfogható elemei. Áprilisra-májusra már a konkrét döntéseket kell meghozni a jövőről, reméljük, akkor már az NB I-re tudunk tervezni a pályán elért eredmény alapján is. A jövő évre szóló, megfelelő anyagi háttér megteremtését szolgáló munkának április végéig kell eredménnyel végződnie, és ma úgy állunk, hogy ez el is lesz végezve.

Beavatna a részletekbe?
– Azt tudom mondani, hogy a biztos anyagi háttér döntő része, 70-80%-a nem a játékos eladásból áll majd össze, de nem is a hirtelen megötvenszereződő szponzori betétekből, és nem is a hirtelen megtízszereződő bérleteladásból. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk jó játékost jó pénzért eladni, de azt sem tartom kizártnak, hogy hasonló értékben igazolni is fogunk. Más úton kívánunk boldogulni, és ahogy ennek a végére érünk, akkor ennek részleteit el is fogjuk bővebben mondani.

Nem lepődnék meg, ha néhány olvasóban az merülne fel, hogy az MTK a politikai élettől várja a segítséget.
– Biztos, hogy nem a politika menti meg az MTK-t. Ez egy sportegyesület, aminek valóban olyan elnöke van, aki a politikus, de ez egy civil szervezet, a klubnak nincs politikai véleménye. Azt sem a fideszes politikus mondatja velem, hogy az elmúlt másfél évben a magyar sport számára kedvező állami lépések történtek, amiből másokhoz hasonlóan az MTK is szeretne profitálni, de a sikereket nem lehet jobb vagy baloldali szemmel nézni, ha eredményes egy klub, akkor szurkolói szemmel mindez lényegtelen. Én örülök, hogy ezt a kérdést feltette, mert ez egyáltalán nem egy lerágott csont. A világon bárhol előfordul, hogy elnöknek olyan embert kérnek fel, aki dúsgazdag, és tőle azt is várják, hogy komoly pénzzel támogassa a klubot. De az ellenkezőjére is nagyon sok példa van, amikor ismert, de nem egy dúsgazdag személyt kérnek fel, a kapcsolatrendszer viszont ebben az esetben inkább döntő tényező. Ez lehet orvos, menedzser, művész, de politikus is, ez a világon nagyon sok helyen így van. Tőlük nem lehet azt várni, hogy eltartsanak egy klubot a saját pénzükből, de a kapcsolati tőkéjükre lehet alapozni. Egy politikus esetében a saját területe mellett a gazdasági életben is megvan az a kapcsolatrendszer, ahonnan befektetés, pénz várható. Ha azt kérdezi, hogy az MTK elnökének történt kinevezésemben szerepe van-e annak, hogy politikus is vagyok, akkor a válasz igen, és nekem fontos volt, hogy ezt ki is mondják azok, akik felkértek, ne pedig ködösítsenek. Csányi Sándor sem azért lett az MLSZ-elnöke, mert ő vagyonos emberként a magánvagyonából, vagy az általa vezetett cégek pénzéből teszi rendbe hosszútávon a magyar focit, hanem a kapcsolati tőkéje miatt, valamint azért, mert a hazai és nemzetközi szinten is képes arra, hogy minden szereplővel megtalálja a közös hangot, de hasonló a helyzet a kosárlabdában Dr. Szalay Ferenc esetében is. Ilyen szempontból van hasonlóság Csányi, Szalay vagy Deutsch szerepvállalását illetően. Ha valakinek van kapcsolati tőkéje, és azt közcélokra tudja kamatoztatni, például egy sportklub megsegítésére, az szerintem egy jó dolog.

Ön tud majd annyit pénzt szerezni, mind például Kubatov Gábor a Ferencváros élén?
– Az MTK-ban nem volt akkora rendetlenség – és ez egy finom kifejezés -, mint a Ferencvárosnál, és nem vagyok boldogtalan, hogy ezzel nekem nem kellett szembe néznem. Az Üllői útra érkeztek komoly szponzorok, de Kubatov Gábor ezt nem a Fidesz pártigazgatójaként szerezte, hanem olyan emberként, akinek megfelelő a kapcsolati tőkéje, illetve, hogy elérte azt, hogy a Fradinál már nem szponzort elriasztó, hanem szponzort vonzó helyzet van. Nekem kicsit sértő az a kijelentés, amikor valakik azt mondják, hogy a Fradi a nemzeti ügy, illetve csak az a nemzeti ügy. Nekem ugyanaz a DVSC, a ZTE vagy a Haladás helyzete. De ettől még tény, hogy idehaza különleges helyzetben van az FTC, hiszen viszonylag nagy aktív tábora mellett ezé a klubé a legnagyobb passzív tábor. A legnagyobb potenciál ebben az egyesületben van, ezzel e téren senki nem veheti fel a versenyt. De a Fradi elnöknek sem csak megszületni kell, és várni a tízmilliókat, de ha valaki normális állapotokat idéz elő, akkor másokhoz képest lehet relatív előnye, ezzel pedig sokan nem éltek az Üllői úton az elmúlt években, Kubatov Gábor igen. A Fradi helyzete olyan a sportpiacon, mint a Mercedesé a saját területén: tudjuk róla, hogy egy príma, osztályon felüli autó, ezt nem irigyelni, elgáncsolni kell, hanem tudomásul venni.

De abban egyetértünk, hogy a pénzszerzést az MTK-nál Öntől, a Ferencvárosnál Kubatov Gábortól várják?
– Abszolút, bár ez nem egyemberes dolog, sem nálunk, sem az Üllői úton. Az MTK-nak több tulajdonosa van, ott a menedzsment is. Olyan ez, mint az edző helyzete: a siker a csapaté, sikertelenség az edzőé. A klub sikere szintén közös, egy esetleges sikertelenség, kudarc viszont az elnök felelőssége.

Mokány Lajos – pepsifoci.hu