Költségvetés Ellenőrzés

Deutsch Tamás bemutatta a zárszámadási jelentéseket az Európai Parlamentben

2011. 05. 10.

A májusi plenáris ülésen a végéhez értek az európai parlamenti mentesítési eljárások, melyek során az egyes uniós intézmények gazdálkodását ellenőrizte a Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottsága és készíti el a 39 mentesítési jelentést. Deutsch Tamás bizottsági alelnökként mutatta be a Rivellini-jelentéseket, melyek az Európai Tanács, az Európai Bíróság, az Európai Számvevőszék, a Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Ombudsman, valamint az Európai Adatvédelmi Biztos 2009. évi gazdálkodását vizsgálják.

A munka novemberben elején vette kezdetét azzal, hogy az Európai Számvevőszék elnöke, Vitor Manuel da Silva Caldeira bemutatta az Európai Parlamentnek az Európai Unió 2009-es költségvetéséről készített jelentést. Ezt számos szakbizottsági egyeztetés, meghallgatás és vita követte, melyek eredményeképpen elkészültek a zárszámadási jelentések. Ezeket a Költségvetési Ellenőrző Szakbizottság a március 21-i ülésén nagy többséggel elfogadta, és a Parlament plenáris ülése elé terjesztette.

Deutsch Tamás felszólalásában megköszönte a jelentéstevő, a szakbizottság, valamint az Európai Számvevőszék segítségét, melyet a zárszámadási eljárás során nyújtottak. A néppárti képviselő kiemelte, hogy az Európai Tanács mentesítése különösen nehéz feladat, hiszen a Tanács és a Parlament között évről-évre kiújuló intézményközi vita van, így az együttműködés nem zökkenőmentes. A Parlament álláspontja az, hogy joga és felhatalmazása van ahhoz, hogy az Európai Tanács mentesítése során ugyanúgy járjon el, mint ahogyan a többi intézmény esetében.

A jelentés a tanácsi mentesítés megadásának őszre halasztását javasolta, továbbá külön elismerte a magyar elnökség pozitív hozzáállását és azt, hogy köszönhetően a magyarok erőfeszítéseinek, idén jelentős előrelépést sikerült elérni a két intézmény álláspontjának közelítése tekintetében. Most valódi esély mutatkozik arra, hogy még az év vége előtt a Tanács és a Parlament egy olyan megállapodást kössön, amely hosszú távon biztosítja majd az Európai Parlament pénzügyi ellenőrzési jogköreinek gyakorlását – mondta Deutsch Tamás.