Európai Parlament

Múzeumi avató világhírű művekkel és Deutsch Tamással

Múzeumi avató világhírű művekkel és Deutsch Tamással

2012. 01. 31.

Avatóbeszédében Deutsch Tamás azt mondta: ha többször ennyi múzeumunk és kiállítóhelyünk lenne, akkor sem lenne elég, hogy minden jelentős hazai alkotó nevét egy intézmény viselje. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy a Móra Ferenc nevét viselő szegedi múzeum az ország egyik legelismertebb intézménye, és méltatta Móra Ferenc írói munkásságát, akit szerinte gyermekkorunktól, már „ a betűvetéskor” megismerünk a Kincskereső kisködmön című ifjúsági regényén keresztül.

Az EP képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai pénzhiányos időkben még több figyelmet és forrást kell fordítani a kulturális értékekre, mert így tudjuk azokat európai örökséggé tenni, és ettől mi is gazdagabbak leszünk. Deutsch Tamás úgy vélte: a szegedi Móra Ferenc Múzeum egy olyan intézmény, amely európai értékeket képvisel. Fogas Ottó múzeumigazgató arról beszélt, hogy az elmúlt negyed században nem ment át ilyen változáson a szegedi múzeum, mint most. A megújult díszterem „ékszerdoboza” lett az intézménynek, amely most már méltó helyet ad számos világhírű remekműnek, többek közt Munkácsy alkotásainak. 

Összesen tizenhárom művet állítottak ki a felújított díszteremben. Az egyik falon kapott helyet Munkácsy Mihály legendás Honfoglalása, mellette a kép előtanulmányának szánt értékes szénvázlata valamint az ugyancsak híres Felszolgálólány című olajfestménye. Így mostantól három Munkácsy-alkotást láthat a közönség a szegedi múzeumban.