Hírek

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul a gázárra kivetett pótlék kapcsán Deutsch Tamás

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul a gázárra kivetett pótlék kapcsán Deutsch Tamás

2009. 10. 27.


    Ismertetése szerint a magyar kormány a rendszerváltás óta példa nélküli módon, mindenféle tárgyalás nélkül elismerte a magyarországi gáznagykereskedő multinacionális cégnek, az E-ON-nak egy 66 milliárd forintos tartozását. A képviselő szerint a magyar állam azért döntött így, mert "állítólag" 2008 második felében és 2009 első felében az E-ON-nak nagyobb volt a költsége a Magyarországon forgalmazott földgáz beszerzését illetően, mint amennyi pénz a társaságoktól és a lakossági fogyasztóktól beszedhetett. Így a két összeg közötti különbözetet a kormány, és annak illetékes szervezete, az Energia Hivatal elismerte és ezzel kötelezettséget vállalt arra, hogy a 66 milliárd forintot megfizeti a nagykereskedőnek.
    A politikus ugyanakkor hangsúlyozta: a közép-európai térségben az említett tizenkét hónapban, az adott országokban a gáz fogyasztói ára a magyar árnál alacsonyabb volt.
    Szerinte ezek az országok ugyanabból az irányból, döntő részben keletről, Ukrajnán keresztül Oroszországtól szerezték be a fölgázt.
    Hozzátette: bár nem ismerjük az ezen országokkal kötött gázszállítási szerződéseket, "de ahogy halljuk Oroszországtól és Ukrajnától, nincs különbségtétel."
    "Ennek ellenére a magyar állam, a magyarországi gáznagykereskedő irányába 66 milliárd forint veszteséget elismert és kötelezettséget vállalt, hogy azt megfizeti" – szögezte le.
    Hozzátette: a kormány ennek alapján azt a módszert választotta, hogy
2009 második felében négy-hat hónap alatt pótlékot vet ki a magyarországi gazdasági társaságokra, illetve a lakossági fogyasztókra.
    Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon azért nem csökken a gáz fogyasztói ára, mert ezt a pótlékot megállapították, ezzel pedig a kormány súlyos mértékben rontja a Magyarországon tevékenykedő magyar vállalatok versenyképességét is.
    "Ugyanazon az európai piacon kell például a magyar építőanyag-ipari cégeinek helytállniuk a versenyben, mint európai konkurenseiknek, ám a magyar kormány nem segíti őket, hanem növeli a hazai vállalatok költségeit.
    Deutsch Tamás szerint ezzel szemben a lengyel, a cseh, a francia, a dán és a ciprusi kormányok különböző támogatási formákkal segítik az ebben az iparágban és más ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokat.
    A sajtótájékoztatón Dancsó József, Orosháza fideszes alpolgármestere, országgyűlési képviselő jelezte, hogy például a városban tevékenykedő, amerikai tulajdonban álló Guardian síküveggyárban havonta 54 millió forint plusz kiadást jelent a pótlék.

(MTI)