Regionális Fejlesztés

A regionális politikáért felelős biztos bemutatta az Ötödik Kohéziós Jelentést az Európai Parlamentben

2010. 11. 10.

A Jelentés, mely a „Befektetés Európa jövőjébe” címet viseli, hangsúlyozza a regionális politika meghatározó szerepét az EU2020 Stratégia megvalósításában valamint jelentős hozzájárulását az innovatív fenntartható növekedéshez az Unióban. Átfogó költségvetési reformot javasol, melynek a koncentráción, a kondicionalitás elvén, a társfinanszírozáson, a teljesítményen valamint a különböző pénzügyi eszközök egymást kiegészítő hatásán kell alapulnia.
Az Európai Néppárt fontosnak tartja, hogy a jelenlegi gazdasági problémák ellenére megfelelő finanszírozást és integrált uniós szintű státuszt biztosítsanak a kohéziós politikának.
Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Jelentés kapcsán kiemelte, hogy a kohéziós politika Unió és tagállamok közötti megosztott felelősségi rendszerét valamint a szubszidiaritás elvét a jövőben is következetesen érvényesíteni kell. Fontos, hogy a pénzügyi és strukturális kondicionalitás, azaz az Unió közös gazdasági és pénzügyi szabályainak megsértése miatti szankciók ne kizárólag a kohéziós politika területét érintsék.