Költségvetés Ellenőrzés

A zárszámadási jelentések plenáris elfogadása

2013. 04. 17.

Deutsch Tamás három zárszámadási jelentés néppárti felelőse volt, az Európai Bírósággal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az intézménnyel kapcsolatban a legfőbb problémát a felgyűlt ügyhátralék jelenti, 2010 óta folyamatosan növekszik a Bíróságon a nyitott ügyek száma, a helyzet megoldása a Tanácson múlik, a Bíróság emberi erőforrás-állományának megerősítését célzó javaslat a Tanács asztalán van.

Az Európai Számvevőszék mentesítésével kapcsolatban fontos kiemelte, hogy az intézménynek mindent meg kell tennie a földrajzi egyensúly további erősítéséért, a probléma elsősorban a magasabb beosztásoknál jelentkezik, az igazgatói és "head of unit" szinten alulreprezentáltak a 2004-2007-ben csatlakozott tagállamok. Igazgatói szinten például a 2000-es években csatlakozott országokon kívül Németország sincs képviselve. Az Európai Néppárt ezzel kapcsolatban plenáris módosító indítványt is benyújtott, melyet a plénum nagy többséggel fogadott el.

Deutsch Tamás kiemelte, hogy az Európai Külügyi Szolgálatot első alkalommal érinti a zárszámadási eljárás, hiszen a 2011-es év volt az intézmény első teljes pénzügyi éve, ez különös jelentőséget adott az idei mentesítésnek. A Szolgálat 2011-ben egyszerre nagyon sok új munkatársat vett fel, ezt egy rendkívül költséges eljárással, 8.800 jelentkezőből 118 fő kiválasztásával sikerült megoldania, sajnálatos, hogy a felvételi eljárás teljes költségére vonatkozó elemzés nem állt rendelkezésünkre a zárszámadási eljárás során – mondta el a fideszes politikus, valamint üdvözölte, hogy bekerült a mentesítési jelentésbe az, hogy a Szolgálat új munkatársainak nyilatkozatot kell tenniük, hogy korábban nem dolgoztak valamely állam titkosszolgálatának.

Az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Számvevőszék, valamint az Európai Bíróság zárszámadási jelentéseit rendre 558 – 558 – 553 igen szavazattal fogadta el az Európai Parlament. A plénum a Tanács mentesítésének megadásának elhalasztása mellett döntött 570 szavazattal.